Boko Haram zaait dood en verderf in twee stadjes

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Doodsbange inwoners van het Nigeriaanse stadje Gwoza houden zich schuil in de heuvels na een slachtpartij door de islamistische terreurbeweging Boko Haram. Dat meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW).
20140811_nigeria01

Doodsbange inwoners van het Nigeriaanse stadje Gwoza houden zich schuil in de heuvels na een slachtpartij door de islamistische terreurbeweging Boko Haram. Dat meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Nadat een eerdere aanval van Boko Haram door de lokale militie was afgeslagen, trokken vorige week woensdag meer dan vijftig pickups, vrachtwagens en motoren met in legeruniformen gestoken strijders van boko Haram het stadje in. Inwoners werden vermoord, en na een plundertocht werden woningen en andere gebouwen in brand gestoken. Volgens gevluchte inwoners zijn bij de huis-tot-huisdoorzoekingen zeker honderd stadsgenoten vermoord, zowel mannen, vrouwen als kinderen.

In de val

Volgens lokale bronnen liggen nog steeds stoffelijke overschotten verspreid rond Gwoza. "Niemand kan erheen om ze te bergen. De mensen zien hen vanuit de heuvels, maar kunnen hen niet ophalen. Overlevenden zitten in de val. Ze kunnen alleen tevoorschijn komen als het leger komt."

Nieuwe slachting

Na hun slachting in Gwoza, trokken de aanvallers naar het overwegend christelijke stadje Limankara, zo"n twintig kilometer verderop. Een aanval op een mobiele trainingsschool werd afgeslagen, waarbij vele aanvallers werden gedood. Daardoor kon de politie echter niet verhinderen dat ook de lokale gemeenschap werd aangevallen, waarbij een onbekend aantal slachtoffers is gevallen.

Onder de doden was dominee Musa Gaiyo, zijn vader en drie kinderen. Verdere informatie ontbreekt, aldus CSW.

Al langer doelwit

Na de aanval op Limankara, keerden de aanvallers terug naar Gwoza, waar zij verder gingen met het vernietigen van de stad, terwijl de inwoners vanuit de heuvels toekeken.

De streek is al meer dan een jaar het doelwit van aanvallen door Boko Haram. De laatste maanden verbleven de meeste inwoners uit voorzorg ‘s nachts in de heuvels. ‘s Morgens keerden zij terug om eten te maken en direct de heuvels weer in te trekken.

"Nu hun huizen verbrand zijn en hun voorraden geroofd weet ik niet hoe zij overleven", aldus een lokale bron tegenover CSW.

Commando’s van het Nigeriaanse leger zijn actief in de staat Borno en zouden verschillende dorpen hebben gezuiverd van leden van Boko Haram.

Bron: KN/CSW, foto: 247ureports