Boko Haram wil "oorlog tegen christenen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Nigeriaanse islamitische terreurbeweging Boko Haram wil de komende weken een "oorlog" tegen christenen ontketenen. Dat heeft een woordvoerder van de...
20120308_Nigeria01

 

De Nigeriaanse islamitische terreurbeweging Boko Haram wil de komende weken een "oorlog" tegen christenen ontketenen.

Dat heeft een woordvoerder van de schimmige organisatie laten weten aan het Egyptische persbureau Bikya Masr.

Volgens de woordvoerder zijn de komende tijd een "aantal gecoördineerde aanvallen" te verwachten die "bedoeld zijn om christenen in bepaalde delen van het land uit te roeien".

Boko Haram heeft eerder al de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aantal bomaanslagen op christelijke kerken in het hele land waarbij vele tientallen doden zijn gevallen.

De overheid heeft beloofd om hardhandig optreden tegen de groep. In het hele land zijn militaire eenheden paraat in de hoop de activiteiten van de islamitische groep te beperken en de leden te kunnen arresteren.

Christenen elimineren

Maar de woordvoerder van Boko Haram zei dat de regering "zich niet kan voorbereiden op wat komen gaat". Zonder in details te treden zei hij dat de groep alles in het werk zal stellen om de christelijke aanwezigheid te elimineren om een zuivere islamitische staat te kunnen creëren "waar christenen niet zullen kunnen blijven".

Hij bevestigde dat vorige week drie leden van de groep zijn omgekomen toen zij bezig waren met het bouwen van bommen. De explosie in Kaleri, in de Noordoostelijke staat Maiduguri, is door de politie bevestigd. Ter plaatse zijn materialen voor het maken van bommen gevonden.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdienst gebruiken de terroristen woonhuizen als bommenfabrieken. Ook in verschillende andere Noordelijke steden zijn de afgelopen maanden explosies geweest in bomfabriekjes.

Hoewel bekend is dat Boko Haram Nigeria wil omvormen tot zuiver islamitische staat is net duidelijk hoe de organisatie in elkaar zit en welke doelen nog meer worden nagestreefd. Sinds de groep halverwege 2009 actief werd zijn er meer dan duizend mensen omgekomen bij gewelddadige acties. Daarvan zijn er alleen al 300 omgekomen in de eerste twee maanden van dit jaar.

Bron: Bikya Masr, foto: OnIslam.net