Boko Haram wil de 219 ontvoerde meisjes uitruilen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na uitgebreide onderhandelingen heeft de islamistische terreurgroep Boko Haram toegezegd de 219 ontvoerde schoolmeisje vrij te laten als de regering van haar kant hun 18 commandanten vrijheid geeft. De twee partijen hebben hun vertegenwoordigers teruggero
20140923Bokoharam01

Na uitgebreide onderhandelingen heeft de islamistische terreurgroep Boko Haram toegezegd de 219 ontvoerde schoolmeisje vrij te laten als de regering van haar kant hun 18 commandanten vrijheid geeft. De twee partijen hebben hun vertegenwoordigers teruggeroepen na dit nieuwe voorstel voor een uitruil. Bij een eerdere overeenkomst op de onderhandelingen in Abuja, die ook door mensen van het Rode Kruis bijgewoond werd, had Boko Haram nog gezegd de meisjes een voor een te bevrijden, waarbij voorrang gegeven zou worden aan de 30 getrouwde christelijke meisjes. De regering bood daarop aan zes van de 18 voormannen van de sekte vrij te laten. De partijen bleven bij hun aanbod totdat ze elkaar weer ontmoetten in Abuja. De sekte dreigde dat als de regering zou proberen de meisjes met geweld te bevrijden, er doden zouden vallen. Ook voorspelde Boko Haram dat ze in staat zou zijn de regering 45 jaar lang lastig te vallen. Verder verzekerde ze de regering dat het resultaat van de besprekingen van invloed zou zijn op verdere onrust.

Een van de waarnemers bij de besprekingen zei: "De sekte veranderde van opstelling en stemde erin toe alle meisjes vrij te laten in plaats van alleen de 30 getrouwden die ze had beloofd. Boko Haram verklaarde de regering op basis van eerdere ervaringen niet te vertrouwen. Ze verwezen naar het advies van sommige veiligheidsmensen om slechts zes van de 18 leiders van Boko Haram vrij te laten. De 12 anderen werden als te gevaarlijk ingeschaald. Toen de islamisten dat hoorden, trokken zij hun voorstel in en herhaalden hun eis alle 18 commandanten vrij te laten. Dat leidde tot de recente onderhandelingen in Abuja waar ook het internationale Rode Kruis aan deel zou nemen.

Daar kwam men overeen dat het Rode Kruis de meisje zou ophalen en tegelijkertijd de vastgehouden 18 leiders zou overdragen aan Boko Haram. De regering maakte duidelijk dat het de gevangen leiders van Boko Haram pas vrij zou laten als alle meisjes bevrijd zouden zijn. Desgevraagd maakte een van de onderhandelaars duidelijk wat het werkelijke resultaat van de besprekingen was: "We kwamen overeen dat alle vertegenwoordigers terug zouden gaan naar hun leiders over het bereikte resultaat. De regering was tegen de een voor een vrijlating van de meisjes en Boko Haram wilde niet verder praten als niet al hun 18 commandanten werden bevrijd. "Na het aanstaande islamitische Eid-el-Kabir festival zullen de beide partijen weer bijeen komen om de overeenkomst uit te voeren of ieder zijn eigen weg te gaan." Een andere bron zei: "de delegatie van Boko Haram heeft verklaard dat de uitkomst van de laatste gespreksronde beslissend zal zijn of er een wapenstilstand komt of niet."

Bron: International Christian Concern

Foto: Foreignaffairs.com