Boko Haram vertegenwoordigt moslimgemeenschap niet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Het is juist te zeggen dat Boko Haram tegen Christenen is en tegen het Christelijk geloof, maar laten we voorzichtig zijn om...
20120620Nigeria01

"Het is juist te zeggen dat Boko Haram tegen Christenen is en tegen het Christelijk geloof, maar laten we voorzichtig zijn om deze groep te verwarren met de hele islamitische gemeenschap in Nigeria, met wie we goede verhoudingen willen hebben.

Dat heeft de aartsbisschop van Jos, mgr. Ignatius Ayau Kaigama, gezegd in een reactie op de verklaring van de Christian Associaton of Nigeria. Deze vereniging van de grootste Christelijke Kerken in het land, inclusief de katholieke Kerk, stelde dat "Boko Haram de oorlog verklaard heeft aan Christenen". Mgr. Kaigama noemde de opmerking correct maar tekende daarbij aan: "Het is niet eerlijk te zeggen dat de hele Nigeriaanse moslimgemeenschap tegen Christenen is". Afgelopen zondag heeft Boko Haram in verschillende plaatsen in Noord-Nigeria Christelijke doelen getroffen. In Kaduna werden zondag 3 kerken aangevallen. Daarop werd de avondklok ingesteld. Tegelijkertijd werden in Damatru, hoofdstad van de deelstaat Yobe, ten minste 40 mensen gedood bij een urenlange reeks gevechten tussen de veiligheidsdienst en de islamitische groep.

Identificeren

Bij deze golf van geweld heeft mgr. Kaigama iedereen aangespoord kalm te blijven. Boko Haram bestaat volgens de aartsbisschop "niet alleen uit fanatiekelingen die hun leven willen opofferen om anderen te doden, maar ook uit aanhangers, van wie sommige buitenlanders zijn. We moeten onze veiligheidsdiensten vragen deze sponsors en inspiratoren in deze campagne van geweld te identificeren. Helaas hebben ze dat tot nu toe nog niet kunnen doen," concludeerde de voorzitter van de Bisschoppenconferentie.

Bron: Fides

Foto: Mike Licht. NotionsCapital.com