Boko Haram verklaart Christendom de oorlog

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De leider van de Nigeriaanse Isla- mitische terreur- beweging Boko Haram heeft vorige week de oorlog verklaard aan het Christendom. In een uitgebreide video-opname zegt...
20140520_Nigeria01

De leider van de Nigeriaanse Islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft vorige week de oorlog verklaard aan het Christendom.

In een uitgebreide video-opname zegt Abubakar Shekau dat de ontvoering van de bijna 300 merendeels Christelijke schoolmeisjes mede in het licht van de strijd tegen het Christendom moet worden gezien.

‘Kruistocht’

Volgens Shekau is uit naam van het Christendom oorlog gevoerd tegen Afghanistan en Irak en staat hetzelfde te gebeuren tegen Nigeria. Mogelijk doelt de terreurleider op het aanbod van verschillende Westerse landen om Nigeria te helpen bij het opsporen van de vorige maand ontvoerde meisjes en de bestrijding van Boko Haram.
Shekau verwijst naar uitspraken van de toenmalige Amerikaanse president Bush, die de oorlogen tegen Irak en Afghanistan een "Christelijke oorlog" en een "kruistocht" zou hebben genoemd.

Kiezen of delen

Hij roept "alle mensen van wereld" op om te kiezen tussen "ons Mujahedeen" of "voor de Christenen". Volgens hem is er een "heilige oorlog" gaande "tegen de Christenen en het Christendom. Het is een oorlog tegen westers onderwijs, democratie en de grondwet", aldus Abubakar Shekau.
Ondanks de recente geruchtmakende aanslagen en de massa-ontvoering zegt Shekau dat de Jihad in Nigeria "nog niet eens begonnen is".

Dreigementen

Hij suggereerde opnieuw in de hoofdstad Abuja te willen aanvallen, waar begin mei enkele tientallen doden en gewonden vielen bij een zware aanslag op een busstation. Ook sprak hij over "raffinaderijen" en "Christelijke steden" als potentiële doelwitten. "Dit is een oorlog tegen Christenen, democratie en de grondwet. Allah zegt dat we ze moeten afmaken als we ze te pakken krijgen."
Hij beschuldigde Nigeriaanse politici die met Westerse leiders omgaan van afvalligheid, hetgeen volgens de Sharia met de dood dient te worden bestraft.

Ook moslimgeestelijken die spreken met Christenen "zijn afgeweken van Allah". "Wij zullen hen vermoordend en slachtend sterven", aldus Shekau. "Als jullie op het slagveld ongelovigen tegenkomen broeders, oogst hun nekken. Allah heeft het gezegd en niet Shekau."

Bron: ICC, foto: naij.com