Boko Haram verdrijven met de rozenkrans

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Nigeriaanse bisschop zegt dat hij Christus heeft gezien in een visioen en dat hij nu weet dat de rozenkrans het middel is om de terreurorganisatie Boko Haram te verjagen uit het land. Bisschop Oliver Dashe Doeme zegt dat hij van God een mandaat heeft
20150424Rozenkrans01

Een Nigeriaanse bisschop zegt dat hij Christus heeft gezien in een visioen en dat hij nu weet dat de rozenkrans het middel is om de terreurorganisatie Boko Haram te verjagen uit het land. Bisschop Oliver Dashe Doeme zegt dat hij van God een mandaat heeft gekregen om anderen te brengen tot het bidden van de rozenkrans totdat de extremisten verdwijnen "Op het eind van het vorige jaar was ik in mijn kapel voor het heilig sacrament", vertelt de bisschop, "waar ik de rozenkrans bad, toen plotseling de Heer verscheen." Aldus zei de bisschop op 18 april tegen nieuwsbureau CNA.
In het visioen zei Jezus aanvankelijk niets, maar hij trok een zwaard en reikte het de bisschop aan. "Onmiddellijk toen ik het aannam, veranderde het zwaard in een rozenkrans", vertelde de bisschop, en Jezus zei drie keer "Boko Haram is weg". "Ik had geen profeet nodig om mij de verklaring voor die woorden te geven", aldus de bisschop. "Het was duidelijk dat we met de rozenkrans in staat zouden zijn Boko Haram te verdrijven."

De bisschop had het plan opgevat om met niemand over het voorval te praten, maar "hij voelde dat de H. Geest hem ertoe drong dat wel te doen". Hij begon erover te spreken met de priesters van zijn bisdom en vervolgens met de deelnemers aan een congres van de Spaanse katholieke zusters met de naam ‘hazteoir.org’ en een andere groep, ‘CitizenGo’, die zich inzetten voor de bescherming van christenen in landen waar zij worden vervolgd.

Bisschop Dashe staat aan het hoofd van het bisdom Maiduguri in de Noord-Oostelijke deelstaat Borno, waar Boko Haram flink huisgehouden heeft. In 2009 waren er 125.000 katholieken in het bisdom. Na een golf aanslagen van de extremisten zijn er nu nog zo’n 50 tot 60 duizend over. De meeste vluchtelingen uit Borno zijn naar andere delen van Nigeria gevlucht. Sommigen zijn inmiddels teruggekeerd omdat gewapende troepen van Nigeria, Tsjaad en Kameroen hun huizen hebben bevrijd. Boko Haram vestigde de aandacht op zich toen ze zo’n 300 meisjes ontvoerden van een school in Borno. Alleen al in de eerste drie maanden van 2015 zijn er door toedoen van de extremisten volgens Human Rights Watch meer dan 6.000 mensen gedood. Vorige maand verklaarde de groep dat ze een alliantie wilde vormen met de Islamitische Staat.

Ondertussen heeft bisschop Dashe juist een "troost toer" gemaakt naar de gemeenschappen in zijn bisdom. Op deze rondgangen predikt hij vergevingsgezindheid en volhouden in geloof. Hij gelooft dat hij door Jezus gevraagd is de devotie tot de rozenkrans te verspreiden. De bisschop zegt zelf een sterke devotie tot de moeder van God te hebben. "Ik weet dat ze hier bij ons is", zegt hij. En hij is niet de enige Nigeriaanse bisschop die de toekomst van zijn land in de handen van Maria legt. De bisschoppenconferentie heeft het land in de afgelopen jaren al twee maal toegewijd aan haar.

Bron: CNA/EWTN News

Foto: nl.aliexpress.com