Boko Haram stelt Christenen ultimatum

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen in het Noorden van Nigeria hebben drie dagen de tijd gekregen om te vertrekken. Dat heeft een woordvoerder van de Islamitische terreurgroep €¦

Christenen in het Noorden van Nigeria hebben drie dagen de tijd gekregen om te vertrekken. Dat heeft een woordvoerder van de Islamitische terreurgroep Boko Haram laten weten.

De groep is onder meer verantwoordelijk voor de aanslagen op kerken in Nigeria met Kerstmis, waarbij vele tientallen doden vielen.

Ook heeft Boko Haram gedreigd de troepen aan te vallen die de zondag uitgeroepen noodtoestand moeten handhaven in de onrustige provincies.

Scheiding

Volgens de woordvoerder zullen de ordetroepen "alleen maar onschuldige moslims doden". Om die reden zal Boko Haram de strijd aangaan om deze laatsten te beschermen.

Boko Haram roept alle uit het noorden afkomstige moslims op uit de zuidelijke provincies naar het noorden terug te keren. De groep zegt bewijzen te hebben dat in het zuiden woonachtige moslims het doelwit zouden vormen van geplande acties.

"We geven een driedaags ultimatum aan de zuiderlingen in het noorden van Nigeria om weg te trekken."

Doelen

De naam van de terreurgroep betekent zoveel als "alles wat Westers is is verboden". De groep bestaat uit verschillende Islamitische facties met verschillende doelen. Een ervan is het noorden van het land onder strikt Islamitische heerschappij te brengen en de sharia in te voeren. De structuur van Boko Haram is echter onduidelijk alsmede wie officieel woordvoerder zijn.

Nigeria met zijn 160 miljoen inwoners is grofweg verdeeld tussen een overwegend Islamitisch noorden en het merendeels Christelijke zuiden.

Dreiging

Hoewel ook Moslims het slachtoffer zijn geweest van Boko Haram aanvallen, bestaat nu de vrees dat Christenen de bloedige Kerstaanslagen zullen wreken.

Om verdere escalatie te voorkomen heeft president Jonathan Goodluck de noodtoestand afgekondigd.

Zijn bezoek aan een van de getroffen kerken, waarbij 44 doden vielen, viel bij Boko Haram in verkeerde aarde. "De president heeft nog nooit een van de plaatsen bezocht waar moslims zijn afgeslacht", aldus de woordvoerder onder verwijzing naar de plaatsen waar moslims tijdens de verkiezingsonlusten van april vorig jaar werden gedood.

Het toenemend geweld door de Islamitische terreurgroep stuwt het land volgens sommigen in de richting van een byurgeroorlog.

 

Info: Vanguard, Foto: Reuters