Boko Haram laat 82 ontvoerde ‘Chibok-meisjes’ vrij

maandag, 08 mei 2017
Nieuws

De Islamistische terreurbeweging Boko Haram heeft zaterdag 82 merendeels Christelijke meisjes vrijgelaten die ruim drie jaar geleden werden ontvoerd uit een school in de stad Chibok in het noorden van Nigeria. Terroristen kwamen toen met trucks het terrein van de school op en namen de meisjes mee in trucks, zogenaamd om hen te beschermen tegen Boko Haram. 

Een deel van de meisjes wist nog tijdens het transport te ontsnappen. Een enkeling werd bevrijd bij aanvallen van het regeringsleger op kampen in het Sambisa-woud. In oktober werden al 20 meisjes vrijgelaten. De huidige groep is de grootste tot dusver. Volgens Nigeriaane media zijn in ruil 5 strijders van Boko Haram vrijgelaten. President Muhammadu Buhari heeft de meisjes zondag ontvangen en stelde daarvoor een reis naar Londen uit.

Waar mogelijk zullen de meisjes snel naar familie terugkeren. Sommige familieleden leefden niet lang genoeg om hun dochters bevrijd te zien. Veel van de gevangen meisjes, de meesten van hen Christenen, werden gedwongen om hun ontvoerders te trouwen en hebben kinderen op de wereld gezet en opgevoed in de afgelegen schuilplaatsen. Er wordt gevreesd dat andere meisjes met explosieven naar plaatsen zijn gestuurd om zichzelf op te blazen. 

Boko Haram voert in het noordoosten van Nigeria en het grensgebied van Niger, Tsjaad en Kameroen strijd om een Islamitische staat te stichten. Door het geweld zijn duizenden mensen om het leven gekomen en zijn meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Bron: Catholic Herald