Boko Haram doodt Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De organisatie International Christian Concern (ICC) is op de hoogte gebracht van het feit dat de radicale islamitische groepering Boko Haram gedurende de laatste twee maanden minstens tien Christenen in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft gedood. Een Chr
20110830Nigeria01

 

De organisatie International Christian Concern (ICC) is op de hoogte gebracht van het feit dat de radicale islamitische groepering Boko Haram gedurende de laatste twee maanden minstens tien Christenen in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft gedood. Een Christelijke leider sprak van het geheim doden van Christenen.

In een interview met ICC zei een anonieme kerkelijke leider ter toelichting "Boko Haram streeft ernaar het Christendom te elimineren, omdat zij de islamitische sharia wetgeving willen invoeren. Zij willen in de noordelijke deelstaten niets meer tegenkomen dat Christelijk is. Daarom worden de kerken vervolgd, evenals moslims die de strenge regels van Boko Haram niet wensen op te volgen." In deze opzet is de groep bijna geslaagd voor wat betreft Maiduguri. De meeste Christenen zijn de stad ontvlucht om aan verdere aanvallen van de islamisten te ontkomen. En van de kerken die gebleven zijn hebben sommigen zich verplicht gevoeld hun godsdienstvieringen te staken om de gelovigen te beschermen.De Nigeriaanse regering, die ook door Boko Haram is aangevallen, heeft veiligheidstroepen ingezet om het geweld te stoppen. Daarop werd ze echter door mensenrechtengroepen scherp aangevallen vanwege het grootscheepse gebruik van geweld en het willekeurig doden van burgers.

De regering heeft ook een comité opgesteld om onderzoek te doen naar de leden van Boko Haram en naar de redenen voor het geweld. Kerkelijk leiders hebben ICC verteld dat de weinige Christenen die in de stad gebleven zijn, bidden en vasten om Gods tussenkomst af te smeken. Gevraagd naar wat Christenen kunnen doen, ei de kerkelijke leider dat ze konden bidden voor hun broeders n zusters in Maiduguri. "We vragen ook om steun bij het herbouwen van de kerken die sinds 2006 in brand gestoken zijn. De regering heeft de Christenen niet gecompenseerd voor de verliezen, maar ze heeft wel moslims gecompenseerd voor de verliezen die zijn leden door aanvallen van radicale islamisten." Het lokale hoofd van ICC voor Afrika, Jonathan Racho, zei "We verwelkomen de inzet van Nigeriaanse veiligheidstroepen om onschuldige burgers te beschermen tegen aanvallen van Boko Haram. Ook juichen we de formatie van het onderzoekscomité toe. We roepen hun ertoe op te kijken naar het lot van de slachtoffers en zeker te stellen dat de daders van het geweld voor de rechter komt." (Bron: Persecution)