Boko Haram ‘dodelijker terreurgroep’ dan IS

maandag, 23 november 2015
Nieuws
Boko Haram was 's werelds dodelijkste terroristische groep in 2014, met een voorsprong op de zelfverklaarde Islamitische Staat. Dat stelt het Amerikaanse Instituut voor Economie en Vrede in een rapport dat is uitgebracht op 18 november.

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram was verantwoordelijk voor 6.664 doden in 2014, meer dan enige andere terroristische groep in de wereld. Islamitische Staat (IS) had 6073 mensen gedood in dezelfde periode. Volgens de Global Terrorism Index, die aanslagen wereldwijd bijhoudt, waren Islamitische Staat en Boko Haram samen verantwoordelijk voor de helft van alle sterfgevallen door terrorisme wereldwijd. Beiden staan bekend om het afzonderen van Christenen in hun aanvallen.

Nigeria
In de afgelopen maanden zijn tientallen steden en dorpen in het noordoosten van Nigeria, die vorig jaar waren ingenomen door militanten, bevrijd door het Nigeriaanse leger. De situatie is echter nog steeds explosief vanwege zelfmoordaanslagen in Nigeria en de naburige landen Tsjaad, Kameroen en Niger.

Een christelijke vrouw, die vorig jaar door Boko Haram gevangen werd gehouden na de moord op haar man en twee zonen, gaf een huiveringwekkende getuigenis van de aanval op haar stad Mubi, in Adamawa, op 29 oktober 2014. "Toen wij probeerden te ontsnappen, ontmoeten we [Boko Haram] op weg. Ze stopten ons en vroeg: “Ben je Christen of Moslim?” We antwoordde: “Wij zijn Christenen.” Ze vertelden ons te gaan liggen op de berm. Ik hoorde een pistool en dacht dat ze in de lucht schoten. Maar ik besefte al snel dat mijn man en twee zonen werden doodgeschoten."

De vrouw werd samen met andere christelijke vrouwen en kinderen meegenomen door Boko Haram naar een huis. "We waren met ongeveer 30 vrouwen. We smeekte hen om ons te laten gaan, maar in plaats daarvan, maakten ze ons altijd doodsbang. Soms kwamen ze met geweren binnen en begonnen ze in de lucht te schieten. Soms hielden ze ons onder schot en vroegen weer: “Christen of Moslim, Christen of Moslim, Christen of Moslim, gewoon om ons bang te maken."

Naarmate de tijd verstreek, verplaatsen de ontvoerders vrouwen van het ene huis naar het andere. "We bleven smeken om ons te laten gaan, maar in plaats daarvan bleven ze ons uitdagen over onze religie", vertelt ze. "Toen we hen vertelden dat we boeren waren, zeiden ze “Je moet je bij onze godsdienst aansluiten, zodat je geen last meer hebt. Alles word dan gebracht en je hoeft alleen nog te koken en eten. De levensomstandigheden waren slecht en voedsel schaars. Ze gaven ons alleen rijst en olie, en niet genoeg voor iedereen. Meestal konden alleen de jongeren eten. Sommigen waren net twee weken oud en de oudste was 9 jaar oud."

Bron en volledige artikel: www.worldwatchmonitor.org