Boko Haram claimt aanslagen Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de verantwoorde- lijkheid opgeëist voor twee bom- aanslagen op twee kerken in Nigeria afgelopen zondag. Daarbij vielen...
201206011_Nigeria01

De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee bomaanslagen op twee kerken in Nigeria afgelopen zondag.

Daarbij vielen acht doden en meer dan vijftig gewonden. 41 van hen verkeren in kritieke toestand.

In de stad Jos in Centraal-Nigeria blies een zelfmoordterrorist zichzelf met zijn auto op aan de voorkant van de plaatselijke christelijke kerk. De kerk stortte door de kracht van de explosie in waardoor ongeveer 50 mensen gewond raakten. Van 41 van hen is de toestand kritiek.

In het Noordoostelijke Biu opende een groep gewapende mannen het vuur op gelovigen tijdens de Zondagsmis, waarbij een vrouw werd gedood.

De aanvallen leidden in Jos tot wraakacties door Christenen. Een groep jonge mannen die de bomaanslag zonder kleerscheuren overleefden ging woedend de straat op en vielen moslims aan die in de buurt van de kerk waren. Bij de gevechten die daarop volgden vielen zeven doden.

De anglicaanse aartsbisschop van Jos, Ben Kwashi, veroordeelde de aanslagen, maar drong er bij de Christenen op aan geen wraakacties te ondernemen. Die zouden de situatie alleen nog maar verergeren.

Een week eerder eiste een andere zelfmoordaanslag op een kerk in Bauchi City twaalf doden.

Sinds 2009 heeft Boko Haram tal van aanslagen gepleegd op kerken, scholen, politiebureaus en overheidsgebouwen in het noorden van Nigeria. Die hebben aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Deskundigen vrezen nieuwe aanslagen in de komende maanden.

Boko Haram, die banden zou hebben met Al Qaida, heeft aangekondigd het overwegend islamitische Noorden van Nigeria te willen "zuiveren" van Christenen. Ook wil de groepering dat de sharia wordt ingevoerd.

Sinds enkele jaren is er een radicale islamisering gaande van landen ten zuiden van de Sahara, met name in Nigeria, Niger en Mali. Er zijn sterke aanwijzingen dat de extremistische groeperingen die daarvoor verantwoordelijk zijn worden gefinancierd door Saoedi-Arabië en andere Arabische landen. In een interview met Al-Jazeera heeft de Nigerese president Mahmadou Issoufou opgeroepen de verspreiding van de islamitische terreur in sub-Sahara Afrika te bestrijden. Die kan mede zijn gang gaan door de val van de Libische leider Gaddafi.

 

Bron: AsiaNews, foto: AFP