Bloedbaden en honderden vluchtelingen in Centraal Afrikaanse Republiek

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De afgelopen tijd vonden in het Bisdom Bouar geweldplegingen en slachtpartijen plaats, gepleegd door de Séléka rebellen, aldus Kerk in Nood. De Karmeliet pastoor Aurelio Gazzera uit Bozoum klaagt bij deze...
ACN-20130809-00127small

De afgelopen tijd vonden in het Bisdom Bouar geweldplegingen en slachtpartijen plaats, gepleegd door de Séléka rebellen, aldus Kerk in Nood. De Karmeliet pastoor Aurelio Gazzera uit Bozoum klaagt bij deze katholieke liefdadigheidsinstelling over het feit dat tenminste 14 dorpen helemaal verlaten zijn omdat de inwoners gevlucht zijn. Bij de missiepost in Bozoum kwamen de laatste week meer dan 970 vluchtelingen aan. De belaagde plaatsen liggen 70 tot 120 km uit elkaar, langs de weg tussen Bozoum en Bossangoa. De missionaris vertelde verder dat de dorpen met een overwegend moslimbevolking, niet of slechts weinig, te lijden hadden onder dergelijke aanvallen.

Priester Gazzera bezocht afgelopen woensdag zelf de onheilsplek en bracht verslag uit:
"Het was afschuwelijk. Veel dorpen zijn spookdorpen geworden, ze zijn helemaal leeg."
"Getuigen vertelden me dat de rebellen de lijken van de gedode inwoners in de rivier gegooid hebben. Onder hen bevond zich ook een baby van 5 maanden. Het aantal doden bedroeg tenminste 15 maar men neemt aan dat er enkele tientallen gedood werden", volgens Gazerra.

Op maandag 12 augustus vond er een gezamenlijke gebedsbijeenkomst voor de vrede plaats,
voorgegaan door vertegenwoordigers van de Katholieke kerk, de Islam en de Protestantse gemeenschappen in de stad Bouar, centrum van het Katholieke bisdom met dezelfde naam.

Bron en foto: Kerk in Nood