fbpx

Bloedbad met Pinksteren in Nigeria

zondag, 05 juni 2022
Nieuws
De internationale pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) is diep geschokt door de afschuwelijke aanslag die plaatsvond in de katholieke St. Franciscus Xaveriuskerk in Owo tijdens de viering van Pinksterzondag op 5 juni. De stad in de staat Ondo ligt in het zuidwesten van Nigeria. Veel mensen, onder wie kinderen, zijn bij de aanslag om het leven zijn gekomen.
ACN-20180524-71658-Nigeria-protest-Fulani-attacks

De gedachten en gebeden van Kerk in Nood zijn bij de slachtoffers, de gewonden, hun families en de gehele katholieke gemeenschap in Ondo. “Het is Pinksterzondag, een tijd waarin elke katholiek geacht wordt in de kerk te zijn om de plechtigheid te herdenken. Het is triest om te moeten zeggen dat terwijl de heilige Mis aan de gang was, mannen van onbekende afkomst met geweren de katholieke kerk St. Francis Xavier hebben aangevallen”, zei priester Augustine Ikwu, directeur communicatie van het bisdom Ondo, in een verklaring die hij naar Kerk in Nood stuurde.

“Er wordt gevreesd voor de dood van velen, vele gewonden en schending van de kerk”, zei hij. “De identiteit van de daders blijft onbekend, terwijl de situatie de gemeenschap verwoest heeft achtergelaten”, voegde de katholieke priester eraan toe. Ondertussen zijn alle priesters in de parochie veilig en is er geen enkele ontvoerd”, aldus de priester, die geruchten van die strekking, die de ronde deden op de sociale media, ontkrachtte. “De bisschop doet een beroep op ons om kalm te blijven, ons aan de wet te houden en te bidden voor de terugkeer van vrede en normaliteit in onze gemeenschap, staat en land.”

Kerk in Nood veroordeelt deze uitbarsting van geweld, de zoveelste terroristische daad in Nigeria, de zoveelste op de lange lijst van misdaden tegen Christenen. Het land wordt in het algemeen geteisterd door geweld, banditisme en ontvoeringen, die weliswaar alle etnische en religieuze groepen in het land treffen, maar in de afgelopen decennia hebben geleid tot een lange lijst van grote aanvallen op de christelijke gemeenschap.

Vorige week nog organiseerde Kerk in Nood een persconferentie met aartsbisschop Matthew Man-Oso Ndagoso, aartsbisschop van Kaduna, om te spreken over de onveiligheid en het geweld in Nigeria. Hoewel de problemen uit verschillende richtingen komen, stelde aartsbisschop Matthew duidelijk: “De regering heeft ons volledig in de steek gelaten; het is de afwezigheid van goed bestuur die dit veroorzaakt. Bandieten, Boko Haram, ontvoeringen, het zijn allemaal symptomen van onrechtvaardigheid, van de corruptie die in het systeem zit. Tenzij we het probleem bij de wortel aanpakken, zullen we een verloren strijd voeren.

Het bloedbad vond plaats in het zuidwesten van Nigeria, een plaats die tot nu toe niet getroffen is door de onveiligheid en het geweld die over het algemeen het noorden en de Middle Belt treffen. “Het probleem mag dan vooral intern zijn, het Westen heeft er ook schuld aan, aldus de aartsbisschop. “It takes two to tango. Onze leiders stelen ons geld en brengen het naar het Westen, naar Zwitserland, Parijs, Londen, Frankfurt. Als het Westen hun geld niet zou accepteren, zouden ze het thuis laten. De westerse regeringen werken samen met onze leiders.”

Kerk in Nood roept alle politieke en religieuze leiders in de wereld op om deze terroristische aanslag op de St. Francis Xavier kerk krachtig en expliciet te veroordelen. Kerk in Nood heeft video’s en foto’s ontvangen van de aanval op de St. Francis Xavier katholieke kerk, die de beweringen in dit artikel bevestigen. Vanwege de gevoelige en grafische aard van de beelden, heeft Kerk in Nood ervoor gekozen om ze niet te delen. De bijgevoegde foto is van een eerder protest tegen het geweld op Christenen in het land.

Steun de slachtoffers van extremisme in Afrika via onze speciale actiepagina.