Bisschoppen Niger doen handreiking aan moslims om interreligieuze banden te versterken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De bisschoppen van Niger hebben in een brief hun "vriendschap en broederschap" met de moslims in het West-Afrikaanse land benadrukt.
20152801_Niger01

De bisschoppen van Niger hebben in een brief hun "vriendschap en broederschap" met de moslims in het West-Afrikaanse land benadrukt.

Dit naar aanleiding van de gewelddadige anti-Charlie Hebdo protesten in Niger van twee weken geleden, waarbij tenminste tien doden en 173 gewonden vielen.

Ook werden minstens 72 kerken en vele andere gebouwen vernield door brandstichting. "Eigenlijk alles wat de westerse samenleving vertegenwoordigt", zei de Franse emeritus-aartsbisschop van Niamey, mgr. Michel Cartatéguy tegen het Franse katholieke blad La Croix.

De Nigerese bisschoppen willen met hun schrijven de interreligieuze banden versterken, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

"We willen onze vriendschap en broederschap met de hele moslimgemeenschap in ons land vernieuwen. We zijn verenigd in de pijn die jullie met ons delen. Onze plaatsen van aanbidding en het merendeel van onze infrastructuur zijn verwoest, maar ons geloof is intact. We zullen weer opbouwen wat onze gemeenschappelijke vijanden doelbewust hebben verwoest", schrijven de bisschoppen.

Ze bedanken de moslims die "gebaren en daden van solidariteit" hebben getoond bij de antichristelijke gewelddadigheden in het weekend van 16 tot en met 18 januari.

De bisschoppen besloten naar aanleiding van de gewelddadigheden alle activiteiten van kerkelijke instellingen op te schorten.

Het vieren van de H. Mis zal "geleidelijk aan worden hervat waar mogelijk", aldus de bisschoppen.

De installatie van de nieuwe aartsbisschop van Niamey, mgr. Laurent Lompo, die gepland stond voor zondag 8 februari is voorlopig uitgesteld.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Foto: Bisdom Maradi