Bisschoppen Mindanao vrezen wraak voor dood Osama bin Laden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieke bisschoppen van het Zuid-Filippijnse eiland Mindanao hebben de bevolking opgeroepen waakzaam te zijn. De herders zijn ervan overtuigd dat er een grote kans bestaat dat...
20110509filipijnen01

De katholieke bisschoppen van het Zuid-Filippijnse eiland Mindanao hebben de bevolking opgeroepen waakzaam te zijn. De herders zijn ervan overtuigd dat er een grote kans bestaat dat er wraakacties uitgevoerd zullen worden in de regio door sympathisanten van de vermoorde terreurleider Osama bin Laden.

"Terreurdreiging in Mindanao is niet ondenkbeeldig. Bin laden en de Jemaah Islamiyah hebben veel aanhang op het eiland. Ze hebben eerder al terroristische acties uitgevoerd en mogelijk zullen zij dat nog eens doen," zei hulpbisschop Jose Colin Bagaforo van Cotabato. Bisschop Martin Jumoad van Isabella zei dat delen van Mindanao "erg kwetsbaar" zijn voor terroristische acties omdat er zich groepen bevinden die banden hebben met het al-Qaeda netwerk van Bin Laden. We zijn zeer bezorg over de wraakacties die ons boven het hoofd hangen," aldus mgr. Jumoad. De bisschoppen hebben er bij Filipijnse militairen die op Mindanao gelegerd zijn, op aangedrongen hun rode status alarm te verhogen. "We roepen ieders hulp in. We zijn allemaal kwetsbaar voor terrorisme. We moeten bidden om dit kwaad te verslaan," aldus Bagaforo.

Islamitische staat

De nationale veiligheidsadviseur Cesar Garcia verklaarde dat inlichtingendiensten op Mindanao hun werk hebben geïntensiveerd om te voorkomen dat terroristen van het eiland heimelijk naar Manila en andere doelwitten op de Filipijnen ontsnappen. Volgens Garcia zijn er naast de bekendere Abu Sayyaf groep nog minstens 30 leden van de Jamaah islamiyah op Mindanao wonen, van wie de meeste met Filipinas getrouwd zijn. Veiligheidsfunctionarissen van de Filipijnse Nationale Politie hebben ook bekend gemaakt dat zij hun werk zullen uitbreiden om van terrorisme verdachte personen in het hele land te arresteren. Mindanao wordt al decennialang geplaagd door moslimfundamentalistische geweld. Groepen als Abbu Sayyaf en de grotere en meer politiek opererende MILF strijden voor een onafhankelijke islamitische staat op Mindanao. In die strijd zijn met name christenen regelmatig doelwit. In de afgelopen jaren zijn talloze katholieke priesters en zelfs een bisschop door moslimfundamentalisten gedood. (Bron: Philippine Star)