Bisschoppen buigen zich over katholieke minderheden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De bisschoppen van Zuidoost-Europa beraden zich donderdag over de situatie van de katholieke minderheden in deze regio.
kerk-200-x-286

De bisschoppen van Zuidoost-Europa beraden zich donderdag over de situatie van de katholieke minderheden in deze regio.

Op de bijeenkomst in de Moldavische stad Chisinau zal het om de rechten en verplichtingen van deze bevolkingsgroepen gaan, deelde de Raad van Europese bisschoppenconferenties (CCEE) dinsdag mee in Sankt Gallen. Thema is onder andere hoe "de katholieken aan het algemeen welzijn van onze samenleving kunnen en moeten bijdragen", zei de voorzitter van de bisschoppenconferentie van Bosnië-Herzegovina, kardinaal Vinko Puljic.

Andere onderwerpen zijn het proces van secularisering en sociale problemen zoals werkloosheid, migratie, en alcoholisme. Naast de debatten bezoeken de deelnemers naar verluidt verschillende kerkelijke organisaties die zich inzetten voor mensen in nood. Aan de bijeenkomst die tot zondag zal duren, nemen de voorzitters van negen bisschoppenconferenties deel: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Moldavië, Roemenië, Turkije en de internationale bisschoppenconferentie van de heilige Cyrillus en Methodius. Deze omvat de bisschoppen uit Servië, Montenegro en Macedonië.

Ook CCEE-voorzitter, kardinaal Peter Erdo, de apostolisch nuntius in Roemenië en Moldavië, aartsbisschop Francisco-Javier Lozano, en de vertegenwoordiger van het Vaticaan bij de Raad van Europa, Aldo Giordano, worden verwacht in Chisinau. De katholieke Kerk in Moldavië bestaat volgen gegevens van de CCEE officieel sinds 1993. In het jaar 2000 werd het eerste bisdom in het land gevestigd en een bisschop benoemd. Van de 4 miljoen inwoners van Moldavië zijn ongeveer 20.000 mensen katholiek.

Bron: KNA