Bisschop wijt slachting aan schietgrage VN-soldaten

vrijdag, 11 augustus 2017
Nieuws
Volgens bisschop Aguirre in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben Séléka-rebellen de katholieke missie in het dorp Gambo geplunderd en zes Rode Kruis medewerkers gedood. Hij noemt het een reactie op het schietgrage gedrag van de VN-troepen.
ACN-2017-bisschop-Aguirre

"Op 4 en 5 augustus zijn enkele tientallen mensen in Gambo doodgeschoten", vertelt bisschop Aguirre. "Recentelijk hebben de Séléka meer aanvallen uitgeoverd op de lokale bevolking, met name vrouwen, die uit hun huizen werden ontvoerd en voor de ogen van hun echtgenoten werden verkracht."

"Mij is verteld dat toen de Anti-Balaka op 4 augustus naar Gambo kwamen om de Séléka te verjagen, de troepen van MINUSCA [red. Vredesmacht van de Verenigde Naties] onmiddellijk het vuur openden. De Anti-Balaka schoten terug op het leger van de VN, dat op zijn beurt in een overdreven reactie in het wild rondschoot en daarbij ook burgers raakte."

Terwijl de Anti-Balaka gedwongen dekking zochten in het bos, vonden de Séléka in Gambo een team van het Rode Kruis in het ziekenhuis in een vergadering. "Zij vervolgden met het doorsnijden van de kelen van alle aanwezigen, mannen, vrouwen en kinderen. Zo werd de slachting door de Séléka veroorzaakt door de disproportionële reactie van de VN-troepen. Ze zijn schietgraag."

"Ik weet van een jonge seminarist dat zijn vader is vermoord door verdwaalde kogels afkomstig van MINUSCA soldaten. Dit is allemaal diep triest. En ik vraag me af waarom de VN-macht, nadat ze Gambo van de Anti-Balaka hadden gered, de mensen in handen van de Séléka achterlieten? Deze zogenaamde vredesmacht, die als taak heeft om alle facties in het land te ontwapenen, heeft wel de Anti-Balaka ontwapend, maar niet de Séléka, die zwaarder bewapend zijn dan ooit. Er is sprake van een medeplichtigheid die we niet begrijpen", concludeert de bisschop.

Bron: Vatican Insider, Catholic Culture