Bisschop vraagt hulp bij opbouw Zuid-Sudan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bisschop Cesare Mazzolari van Rumbek in Zuid-Sudan vraagt de internationale gemeenschap hulp en gebed bij de opbouw van het nieuwe land.
20111606_Soedan01

Bisschop Cesare Mazzolari van Rumbek in Zuid-Sudan vraagt de internationale gemeenschap hulp en gebed bij de opbouw van het nieuwe land.

Verzoening

Op 9 juli wordt Zuid-Sudan onafhankelijk. Mazzolari: "We hebben ingenieurs, artsen en eerlijke bestuurders nodig die zonder corruptie besturen; mensen die door de samenleving gerespecteerd kunnen worden en over grenzen heen kijken." De grootste problemen zijn volgens de Bisschop "dat er in Zuid-Sudan een heersende klasse ontbreekt, dat er geen transparante overheid is en het ontbreken van verzoening en toenadering tussen verschillende stammen".

Gebed

De Bisschoppen in Sudan die zich bewust zijn van de problematieken roepen alle Katholieken op dagelijks voor de toekomst van het land te bidden tot en met het referendum dat over 101 dagen wordt gehouden.

Onderwijs

De Katholieke Kerk biedt hulp door de Heilig Hart universiteit in Milaan. Die heeft een vormingsprogramma ontwikkeld voor de toekomstig leiders van het land. De Italiaanse Bisschoppenconferentie heeft financiële hulp toegezegd voor het bouwen van scholen. Op deze wijze willen zij bijdragen aan de opbouw van het jongste land ter wereld. Zuid-Sudan telt negen miljoen inwoners.

Uitdagingen

Na ruim 22 jaar oorlog en meer dan twee miljoen doden wordt Zuid-Sudan op 9 juli onafhankelijk. Vertegenwoordigers van de nieuwe regering en de Katholieke Kerk komen in de hoofdstad Juba samen om deze historische gebeurtenis te vieren. Mazzolari: "Dit is een kans om met nieuw vertrouwen naar de toekomst te kijken. Tegelijkertijd beseffen we dat er flinke uitdagingen zijn waar we voor staan."

 

(Bron: KN/RR)