Bisschop Syrië: betrek Christenen bij vredesonderhandelingen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Syrische orthodoxe bisschop Dionysius Jean Aziz Kawak uit Damascus riep afgelopen week tijdens een toespraak in de Tweede Kamer de internationale gemeenschap op...
20131021Syrie

De Syrische orthodoxe bisschop Dionysius Jean Aziz Kawak uit Damascus riep afgelopen week tijdens een toespraak in de Tweede Kamer de internationale gemeenschap op de Christenen in Syrië te betrekken bij de vredesbesprekingen. Bisschop Kawak gaf tijdens een commissie vergadering van buitenlandse zaken uitleg over de situatie in Syrië en beantwoordde vragen van Kamerleden. Zo legde hij uit dat het geweld in Syrië alle groeperingen treft en in het begin de Christenen niet zwaarder te lijden hadden onder de situatie. Nu echter de burgeroorlog een fase van Islamisering en radicalisering van de rebellen is ingegaan wordt het geweld steeds meer tegen Christenen gericht. Als dramatisch voorbeeld noemde hij de verovering van het Christelijke dorp Maaloula door aan al-Qaeda verwante rebellen. Nadat ze de macht hadden overgenomen kregen de Christenen de keuze: of moslim worden of vluchten. Het grootste deel van de bevolking sloeg op de vlucht.
PvdA Tweede Kamerlid, Michiel Servaes vroeg de bisschop of de Christenen het moeilijk vinden zich een houding te geven omdat ze altijd beschermd zijn geweest door de regering van president Assad. Bisschop Kawak antwoordde dat de Christenen niet voor of tegen Assad zijn, net zoals ze niet voor of tegen de rebellen zijn. Ze willen slechts vrede en mee helpen het land weer op te bouwen.
Op de vraag van CDA Tweede Kamerlid, Pieter Omtzigt, hoe het nu verder moet met het land gaf bisschop Kawak aan dat het belangrijk is dat mogelijke vredesonderhandelingen gesteund worden door de internationale gemeenschap. Maar ook dat het een schande is dat de Syrische Christelijke minderheid nog geen partij is bij de dialoog en onderhandelingen. Kees van der Staaij, Tweede Kamerlid voor de SGP zei hierover op Facebook: "Vanmorgen in de Tweede Kamer een ontmoeting met de Syrische bisschop Kawak gehad. De situatie in Syrië blijft vreselijk. De SGP vindt het onjuist dat de christelijke minderheid in Syrië niet betrokken wordt bij de vredesbesprekingen. Terwijl er al tweeduizend jaar christenen in Syrië wonen!"