Bisschop ‘optimistisch’ over Morsi

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De verkiezingsover- winning van Mohammed Morsi als nieuwe president van Egypte is goed nieuws voor de Christenen, meent de...
20120625_egypte1

De verkiezingsoverwinning van Mohammed Morsi als nieuwe president van Egypte is goed nieuws voor de Christenen, meent de Koptisch-Katholieke Bisschop van Luxor, Johannes Zakaria. Tegenover Kerk in Nood verklaarde hij "optimistisch" te zijn over de toekomst.
De Bisschop zei net als vele andere Christenen bemoedigd te zijn door de overwinningsspeech van Morsi waarin deze zondag zei zowel president van de Moslims als van de Christenen te willen zijn.

Hoop

Volgens de Bisschop van Luxor geeft diens verkiezingsoverwinning reden tot hoop, ondanks de zorg van vele Christenen dat achter de schijnbare openheid van de Moslimbroederschap een Islamistische en onverdraagzame politieke agenda schuilgaat.
In Luxor zouden veel mensen op Morsi’s rivaal Ahmed Shafiq hebben gestemd. Toch zouden zij zijn gerustgesteld door de toespraak van de president-elect die zich positief opstelde tegenover het toerisme dat van vitaal belang is voor de lokale economie.
"De mensen van Luxor waren bang dat de Moslimbroederschap het toerisme wil weren, maar ze hopen nu dat wat Morsi in zijn toespraak zei waar zal zijn."

Beloften

Bisschop Zakaria wees erop dat de nieuwe president overweegt een Kopt te benoemen tot vicepresident en dat hij zich positief heeft uitgelaten over het toerisme en over de rechten van vrouwen.
"We hopen dat hij zijn beloftes die hij in zijn toespraak gedaan heeft straks als president waar zal maken."

Samen

De Bisschop citeerde een deel van de toespraak van Morsi waarin deze zegt dat "Egypte voor alle Egyptenaren is. Juridisch zijn we allemaal gelijk. Ieder van ons heeft ook plichten ten opzichte van het vaderland. Wat mijzelf betreft, ik heb geen rechten. Ik heb alleen plichten …
Wij Egyptenaren, Moslims en Christenen, zijn voorstanders van beschaving en opbouw."

Niet nagekomen beloften

In een reactie op de toespraak beaamt Bisschop Zakaria "dat de Moslimbroederschap in het verleden beloften niet is nagekomen".
"Als je niet aan de macht zijn, kun je zeggen wat je wilt. Maar nu ze regeringsverantwoordelijkheid hebben ligt het heel anders."
‘sinds de mensen toespraak van de heer Morsi gehoord hebben maken zij zich niet meer zoveel zorgen. Het is rustiger geworden. De mensen wachten nu af om te zien wat hij gaat doen."

Optimistischer

Bisschop Zakaria’s reacties klinken optimistischer dan die van Bisschop Antonios Mina van Gizeh die een maand geleden tegenover Kerk in Nood verklaarde dat een overwinning voor de Moslimbroederschap reden is tot bezorgdheid. Volgens mgr. Mina heeft de Moslimbroederschap een reputatie van het niet nakomen van beloften van vrijheid en tolerantie tegenover niet niet-Islamitische groeperingen.

Eerste prioriteit

Volgens Bisschop Zakaria heeft de aanpak van de grote economische problemen van Egypte topprioriteit voor de nieuwe president.
De politieke onrust heeft de lokale economie van Luxor verwoest, dat sterk afhankelijk is van het toerisme. Bijna de helft van de beroepsbevolking is werkloos.
De Bisschop zei dat de nieuwe president allereerst politieke consensus moet opbouwen om de economische problemen aan te pakken.

Behoedzaam

"We hopen dat hij een nieuwe regering kan vormen met alle partijen en niet alleen vanuit de Moslimbroederschap. Daar bidden wij voor."
De Bisschop zei dat hij op basis van alle berichtgeving hoopvol gestemd is dat de Moslimbroederschap niet een Islamitische agenda uit gaat voeren.
Het feit dat Morsi met maar een kleine meerderheid van 51,73 procent van de stemmen gewonnen heeft, betekent dat hij de velen die op de tegenkandidaat hebben gestemd niet van zich wil vervreemden. Zij verslagen rivaal, Ahmed Shafiq was eerste minister onder de afgezette president Hosni Mubarak.

Bron en foto: Kerk in Nood