fbpx

Bisschop onderhandelt over ontvoerde priester (75)

vrijdag, 28 mei 2021
Nieuws
Een bisschop in het noorden van Nigeria legt uit aan Kerk in Nood hoe hij persoonlijk de onderhandelingen op zich heeft genomen om de vrijlating te bewerkstelligen van een gepensioneerde pastoor die vijf dagen geleden werd ontvoerd. 
202105821 Ontvoerde Nigeriaanse priesters

In het interview met Kerk in Nood (ACN) vertelt bisschop Matthew Hassan Kukah van Sokoto over zijn gesprek met de mannen die de 75-jarige pater Joseph Keke in de vroege uren van vrijdag 21 mei hebben ontvoerd uit de katholieke kerk St Vincent Ferrer in Malumfashi: “We hebben contact gelegd met de ontvoerders en zijn in gesprek. Het is een van de meest pijnlijke ervaringen; praten en pleiten met geharde criminelen en moordenaars die in een meer beschaafde omgeving voor het leven zouden moeten worden opgesloten, maar aan wiens genade je overgeleverd bent.”

Onderhandelen met criminelen
“Aan de stem van de man te horen, is hij misschien in de 30. Op zaterdag vroegen ze ruim € 200.000 en toen kwamen ze op ₦50 miljoen, zo’n € 100.000. Zo gaat dat. Zoals de veiligheidsdiensten zullen vertellen, zijn deze mannen gewoon regelrechte criminelen. Ze werken vaak samenwerken met de lokale bevolking in de gemeenschappen die als informanten dienen. Ze identificeren gewoon ‘zachte doelwitten’ en hun belangrijkste motivatie is geld. Het is een pijnlijke ervaring, traumatisch vanwege de onmenselijke manier waarop ze spreken en de bedreigingen die ze uiten. Ons enige wapen is het gebed.”

Moord op andere priester
Dezelfde ontvoerders vermoordden afgelopen week pastoor Alphonsus Bello, die de ontvoerde priester Keke opvolgde als parochiepriester van St Vincent Ferrer. Zijn lichaam werd gevonden, gedumpt in landbouwgrond achter de Catechetical Training School in Malumfashi. Bisschop Kukah: “De dood van pr. Bello maakt deel uit van de eindeloze lijst van zinloze verliezen die onze natie hebben overspoeld. We liggen allemaal letterlijk onder het zwaard in Nigeria, ons land wordt verteerd door een barbaarse horde van de mensheid.”

Kritiek op overheid
De bisschop is uiterst kritisch op de wijze waarop de Nigeriaanse regering omgaat met de voortdurende islamistische opstand. Volgens de Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie Intersociety zijn daarbij sinds juni 2015 tot 12.000 christenen heeft gedood. Mgr. Kukah: “De federale regering is verstrikt in dit web van verwarring en zoals ik al verschillende keren eerder heb gezegd, het enige onderscheid met de terroristen is in strategie. Zij willen geen egalitair, geïntegreerd en verenigd land creëren. Hun focus is de overheersing van de Islam, zelfs in een vorm die meer dan 80 procent van de gewone moslims niet steunen. We zitten in het vaarwater van de salafistische variant van de Islam.”

Hoop
Tegenover de zorgen en het verdriet over de dood van pr. Bello staat volgens de bisschop de hoop. “Het is een triest verlies, maar wij als Christenen en wij als priesters kijken altijd vooruit naar de belofte die in het verschiet ligt. Onze troost is dat we nog maar een paar maanden geleden drie diakens hebben gewijd en dat er vijf op stapel staan voor later in het jaar. We missen hem, maar het werk van de Heer gaat door.”