fbpx

Bisschop maant tot voorzichtigheid in Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen en andere minderheden in Pakistan worden gewaarschuwd voorzichtig te zijn na de moord op een vooraanstaand politicus en alles te vermijden wat geweld...
20110114Pakistan_Bishop_Shaw

Christenen en andere minderheden in Pakistan worden gewaarschuwd voorzichtig te zijn na de moord op een vooraanstaand politicus en alles te vermijden wat geweld kan uitlokken. Hulpbisschop Sebastian Shaw van Lahore liet weten hoe "geschokt en ontzet" men in Pakistan was over de dood van Salman Taseer, de gouverneur van de provincie Punjab in Pakistan die op 4 januari werd doodgeschoten.

Bischop Shaw deed zijn uitspraken na berichten dat Malik Mumtaz Hussain, de man die voor de moord op Taseer verantwoordelijk wordt gehouden, had gehandeld in antwoord op kritiek van de vermoorde gouverneur op de controversiële blasfemie wetten. Taseer had deze kritiek eind vorig jaar geuit toen hij een beroep deed op de Pakistaanse president Asif Ali Zardari om gratie te verlenen aan de christelijke vrouw Asia Bibi die ter dood is veroordeeld wegens overtreding van deze wetten.

Vanuit Pakistan verklaarde bisschop Shaw in een interview met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood dat hij er bij de gelovigen op aandrong om zich in het openbaar van acties of uitspraken te onthouden die door heethoofden zouden kunnen worden misbruikt en geweld en intimidatie zouden kunnen uitlokken. Bisschop Shaw verklaarde: "Al onze mensen dienen uiterst voorzichtig te zijn. Wat ze zeggen, kan koren op de molen van de heethoofden zijn. "Wij moeten niet in angst leven. We moeten vertrouwen hebben in God. Maar als we nu de straat opgaan om uiting te geven aan onze gevoelens, roepen we alleen maar tegenreacties op.

Degenen die verklaringen afleggen en acties ondernemen zouden daarmee nog eens extra last kunnen bezorgen aan hun gemeenschappen." Over de reactie van christenen en anderen op de dood van Taseer, zei hij: "Het is zeer droevig en ontstellend nieuws. Velen waren geschokt. Mensen stonden te huilen". De verklaringen van de bisschop op 6 januari vielen samen met toenemende onrust in Pakistan veroorzaakt door uitspraken en demonstraties van Pakistanen die verontwaardigd waren over de kritiek van gouverneur Taseer op de blasfemie wetten.

Paragrafen 295B en 295C van het Pakistaanse Wetboek van Strafrecht "de blasfemie wetten "maken de doodstraf mogelijk voor belediging van de profeet Mohammed en levenslange gevangenisstraf voor ontheiliging van de Koran. De wetgeving heeft toenemend verzet opgeroepen bij mensenrechtenorganisaties, niet alleen vanwege de zware straffen maar ook omdat deze meer en meer een voorwendsel is geworden voor geweld en intimidatie van minderheden waaronder sommige Moslimgroeperingen en christenen.

De zaak kwam tot een climax toen de 45-jaar oude Asia Bibi de eerste vrouw werd die onder de Blasfemie wetten werd veroordeeld. Haar doodvonnis is opgeschort in afwachting van behandeling door de Hoge Raad. In grote steden vonden demonstraties plaats vë³ë³r de blasfemie wetten en in Peshawar loofde een imam een beloning uit van bijna 6000 dollar voor het doden van Asia Bibi.