Bisschop laakt opvang christenen door EU

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De aartsbisschop van het Noord-Irakese bisdom Kirkuk, mgr. Louis Sako, is niet blij met de opvang van 10.000 Irakese christenvluchtelingen door de EU. Hij is tegen de massale uittocht van christenen uit het land. Een dergelijke politiek bevordert de eenhe
iraq_-_rifugiati_400_x_300-200-x-150

De aartsbisschop van het Noord-Irakese bisdom Kirkuk, mgr. Louis Sako, is niet blij met de opvang van 10.000 Irakese christenvluchtelingen door de EU. Hij is tegen de massale uittocht van christenen uit het land. Een dergelijke politiek bevordert de eenheid in Irak niet.

Hoewel het een plicht is vluchtelingen te verwelkomen, is het veel belangrijker om "de diepere oorzaak weg te nemen van hun gedwongen ballingschap" en het mogelijk te maken dat zij "in vrede en harmonie kunnen leven in hun vaderland".
Vorige week maakte de EU bekend dat zij 10.000 Irakese vluchtelingen wil opvangen die momenteel in ballingschap en onder zeer slechte omstandigheden in Syriën en Jordanië leven.
Een tegemoetkoming als deze komt neer op het aanmoedigen van christenen om hun land te verlaten. "10.000 christenen vandaag en 10.000 morgen, net zo lang tot er in Iraj geen christenen meer over zijn", aldus mgr. Sako. De steun mag niet beperkt worden tot het "uitnodigen van vluchtelingen". Er moet alles aan gedaan worden dat zij kunnen blijven.
Duitsland heeft laten weten minstens 2.500 vluchtelingen op te willen vangen, waarbij voorrang wordt gegeven aan mensen die medische verzorging nodig hebben, gemarteld zijn, alleenstaande moeders en religieuze minderheden. De VN-commissaris voor de Vluchtelingen heeft het EU-besluit verwelkomd als een "een positieve stap", na 18 maanden van druk op Brussel.
De aartsbisschop van Kirkuk begrijpt dat sommige mensen geen andere keuze hebben dan het land te ontvluchten. Maar daarom mag een massale uittocht niet worden gestimuleerd, omdat die alleen maar zal leiden tot een verslechtering van de situatie. Het belangrijkste is volgens hem te blijven werken aan de wederopbouw van de burgerlijke samenleving in het land". Msgr. Sako hekelt het gebrek aan een gemeenschappelijke visie binnen de christelijke gemeenschap en het ontbreken van een sterk politiek leiderschap: "Christenen zijn onderling verdeeld. Sommigen willen blijven, anderen geven de voorkeur te vertrekken. Dat laatste wordt versterkt door het ontbreken van een krachtige politieke leider die de mensen ook de weg wijst in zware tijden.
Een groot deel van de islamitische gemeenschap is ook tegen de exodus, en verlangt terug naar de "trouw, openheid en goede zeden" van hun christelijke broeders en zusters. Zij willen ook "opnieuw gezamenlijk de toekomst tegemoet", omdat zij van mening zijn dat christenen "een integraal onderdeel zijn van onze natie".

Bron: KN/AsiaNews