fbpx

Bisschop in Ethiopië aan Corona overleden

vrijdag, 27 maart 2020
Nieuws
Kerk in Nood rouwt om het overlijden van Mgr. Angelo Moreschi. De apostolisch vicaris van Gambella in Ethiopië is gisteren, op het feest van Maria Boodschap, in Brescia (Italië) aan het Coronavirus overleden.
20120530_021 Bisschop Moreschi

Hij was de eerste katholieke bisschop en eerste projectpartner van Kerk in Nood die het slachtoffer werd van het Coronavirus. Mgr. Angelo Moreschi, geboren op 13 juni 1952 in Italië, was lid van de Salesianen van Don Bosco. Hij wijdde zijn priesterdienst aan de armsten in Ethiopië. Het apostolisch vicariaat van Gambella, dat hij al 10 jaar leidde als bisschop, is een arm en onderontwikkeld gebied in het westelijke deel van Ethiopië dat grenst aan Zuid-Soedan, met etnische en sociale onrust en conflicten, extreme armoede en een gebrek aan basisinfrastructuur.

In deze moeilijke context is Mgr. Angelo Moreschi een baken van hoop voor de regio geworden. Ondanks zijn slechte gezondheid bevorderde hij de verzoening tussen de verschillende stammen, organiseerde hij hulp voor de talrijke vluchtelingen uit Zuid-Soedan en stelde hij de Kerk in staat ook op afgelegen en geïsoleerde plaatsen, waar priesters tijdens het regenseizoen soms alleen met motorboten bereikbaar zijn, aanwezig te zijn. Door de plaatselijke bevolking werd hij, vanwege zijn nederige en onbaatzuchtige dienstbaarheid aan de gehele bevolking, ongeacht hun religieuze overtuiging of etnische identiteit, “Abba Angelo” genoemd.

In dit missiegebied, waar veel inwoners niet van Jezus Christus hebben gehoord, was het Mgr. Angelo die het Evangelie in staat stelde vele harten te beroeren. “In Ethiopië begreep ik het Evangelie echt”, getuigde hij eens tegenover Kerk in Nood. Hij was gedurende lange tijd een vriend en projectpartner, die met hulp van Kerk in Nood vele kapellen bouwde in de dorpen waar de bevolking nog maar pas het katholieke geloof had omarmd. Ook vroeg hij ons om zijn priesters te steunen met Misintenties en transportmiddelen.

Kerk in Nood is diep bedroefd over dit pijnlijke verlies en blijft voor hem en voor alle slachtoffers van de Coronapandemie bidden. Moge de Heer “Abba Angelo” eeuwige rust schenken en moge de Engelen hem, wiens naam “Engel” betekent, naar het paradijs leiden.