Bisschop: "Exodus mogelijk na bomaanslagen"

donderdag, 26 mei 2016
Nieuws
ACN-20160226-36961-Tartus

De Syrische bisschop Antoine Chbeir in Syrië spreekt van wanhopige pogingen om hulp te bieden aan de gewonden en stervenden na een serie aanslagen in Tartous en Jableh door Islamitische Staat (IS). Daarbij zijn meer dan 200 doden en bijna 650 gewonden gevallen. In de streek, die onder controle staat van de regering en vrijwel ongedeerd vijf jaar oorlog heeft doorstaan, kunnen de aanslagen leiden tot een hernieuwde massale vlucht van mensen uit Syrië.

Aanslag op vluchtelingen
Volgens de maronitische bisschop van Latakia zijn de aanslagen van 23 mei in zijn bisdom de eerste in een buurt waar honderdduizenden gevluchte Syriërs hoopten veilig te zijn. “We proberen de mensen te helpen en voor de gewonden te zorgen. We bevinden ons in een afschuwelijke situatie en toen men toesloeg, vroegen we ons af of we er wel tegen opgewassen waren. Op het ogenblik zijn onze priesters en medewerkers ter plaatse. Zij zoeken de mensen op van wie velen gebroken benen en diepe wonden hebben, om nog niet te spreken van de psychologische effecten.”

Geen vergelding
De ontploffingen vonden op minder dan twee mijl van zijn woning plaats en waren voor de bisschop dan ook duidelijk te horen. “We zijn nu meer dan ooit vastbesloten in Syrië te blijven. Iedere bomaanslag die plaats vindt, staaft ons in de wens in het land te blijven waar we woonachtig zijn.” De bisschop veroordeelde de aanslag en bevestigde berichten dat deze het werk is van IS, dat de verantwoordelijkheid voor deze afgrijselijke daad al opeiste. “Het ergste is dat zij deze gruwelijke daden plegen in de naam van God. In de naam van God brengen ze overal mensen om het leven.” Volgens de bisschop is vergelding niet het antwoord. Naar zijn zeggen, “moeten we oproepen tot vrede. We moeten deze criminelen niet doden. We moeten van de crimineel een menselijk persoon maken die geeft om mensenlevens.”

Hulp Kerk in Nood
Kerk in Nood biedt reeds voedsel, onderdak en medische verzorging aan duizenden vluchtelingen in het gebied. “We hebben op de allereerste plaats fysieke en materiële hulp nodig om de getroffenen aan eten te helpen en steun te geven. We bekommeren ons daarbij niet om een bijzondere religie maar om medemensen”, aldus Mgr. Chbeir. “Tartous verkeert in het slop. In de afgelopen twee weken verloor de Syrische munt 40% van zijn waarde. De Syrische regering heeft geen inkomsten. Ze geeft alleen maar uit. De economische sancties tegen Syrië raken het volk direct. In deze meimaand bidden we tot Onze Lieve Vrouw om hulp. Dank aan Kerk in Nood dat we op u kunnen rekenen.”