Bisschop Daniel Kur: "De stem van het Sudanese volk moet gehoord worden."

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieke hulpbisschop van Khartoem waarschuwt dat de fraude-beschuldigingen bij de Sudanese verkiezingen een ernstig politiek conflict zouden kunnen uitlokken. Eveneens is er groeiende bezorgdheid dat de stemming de weg...
05sudan-600-200-x-110

De katholieke hulpbisschop van Khartoem waarschuwt dat de fraudebeschuldigingen bij de Sudanese verkiezingen een ernstig politiek conflict zouden kunnen uitlokken. Eveneens is er groeiende bezorgdheid dat de stemming de weg naar democratie van het land kan blokkeren.

Bisschop Daniel Adwok Kur zei dat er een gevaar is dat mensen hun vertrouwen verliezen in het politieke proces. Daarbij verwijst hij naar aanhoudende berichten over vermeende electorale wanpraktijken en incompetentie, alsmede het feit dat op het laatste moment partijen en kandidaten zich hebben teruggetrokken.

Bisschop Adwok benadrukte een toenemende bezorgdheid over onbevestigde berichten uit vele delen van het land. Deze meldden een slechte organisatie van de verkiezingsregisters en stembureaus, intimidatie van kiezers en andere onregelmatigheden waaronder verkiezingsfraude door de National Congress Party, de regerende partij van de nationale regering in Khartoem.

In een interview met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, zei de hulpbisschop van Khartoem: "De berichten over de onregelmatigheden maken dat men zich afvraagt of deze verkiezingen uiteindelijk voor het predicaat "vrij en eerlijk" in aanmerking komen."

De stemming voor de eerste landelijke verkiezingen in Sudan sinds 1986, begon op zondag 11 april. Zij wordt gezien als een cruciale voorloper van het zeer belangrijke referendum volgend jaar in januari. Daarbij moeten de Zuid-Sudanezen beslissen of zij deel willen blijven uitmaken van een verenigd Sudan of een eigen, nieuwe staat willen creëren.

Met het oog op de verlengingen van de stemming, die de uiteindelijke resultaten zullen uitstellen tot volgende week, toonde bisschop Adwok grote bezorgdheid dat de verkiezing in strijd zou zijn met de aanbevelingen voor de politieke ontwikkeling van het land zoals opgenomen in het Comprehensive Peace Agreement (CPA).

Het in januari 2005 tot stand gekomen CPA, dat een einde maakte aan meer dan 20 jaar burgeroorlog, stemde in met een tijdelijke machtsverdeling tussen de in Khartoem gevestige islamitische regering en de Sudanese People’s Liberation Army (SPLA), de rebellenbeweging in het zuiden.

Bisschop Adwok zei, verwijzend naar het belang van verkiezingen als onderdeel van een proces dat de mogelijke scheiding van Zuid-Sudan met het noorden beoogt: "Het is niet meer dan juist om zich af te vragen of deze verkiezingen de mensen echt de democratische verandering zullen brengen die het CPA had beloofd."

De hulpbisschop, die is gevestigd in de pastorale streek van Kosti, een stad 100 mijl ten zuiden van de hoofdstad, zei verder: "Als de verkiezingsuitslag bekend wordt, is het heel goed mogelijk dat er een zekere spanning en zelfs confrontatie zal plaatsvinden tussen de strijdende partijen . De electorale eerlijkheid zal zeker ter discussie staan."

De terugtrekking van kandidaten bleek een enorme tegenslag te zijn voor veel kiezers, voegde hij eraan toe: "Voor ons hier in het noorden is er een tekort aan kandidaten die bereid zijn om een visie van Sudan te promoten als een multicultureel, meertalig, multiraciaal, multi-etnisch en multireligieus land, zoals de interim-grondwet bepaalt.

"Mensen willen eenheid in verscheidenheid", voegde hij eraan toe. Hij zei dat veel mensen verbijsterd waren dat de SPLM (Sudan People’s Liberation Movement) haar kandidatuur had ingetrokken in het noorden van het land.

Hij voegde eraan toe: "Nadat de SPLM zich terugtrok, vroegen de mensen in Kosti – ook christenen "zich af: ‘Wat moeten we doen’."

Maar hij benadrukte dat, ondanks de tegenslagen, de mensen vastbesloten waren om te stemmen. Hij zei: "De houding van de mensen is echt een duidelijk teken dat ze deze verkiezingen wilden. Ze willen dat er echte democratische veranderingen plaatsvinden. Dit na jaren van militaire dictatuur in het noorden."

"Voor het zuiden willen zij de vrijheid om hun lot te bepalen in de komende referendumverkiezingen in 2011." Ondanks zorgen voor een enorme politieke beroering na de verkiezingen, maakte bisschop Adwok duidelijk dat hij voelde dat een terugkeer naar het conflict onwaarschijnlijk was, althans voor het moment. De grote beproeving zal echter komen in januari volgend jaar met het referendum dat kan leiden tot de afscheiding van het zuiden.

"Deze verkiezing is een test vë³ë³r het referendum," zei bisschop Adwok. "Het geeft ons de kans om te zien hoe de kandidaten presteren die gekozen zijn in de verkiezingsperiode in de aanloop naar januari volgend jaar."