Bisschop Chinese ondergrondse Kerk overleden

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
De Chinese ondergrondse bisschop Cosmas Shi Enxiang van het bisdom Yixian is op 94-jarige leeftijd overleden. De bisschop was niet meer in het publiek gezien sinds zijn arrestatie in 2001.
Mgr_Cosmas_Shi_Enxiang

De Chinese ondergrondse bisschop Cosmas Shi Enxiang van het bisdom Yixian is op 94-jarige leeftijd overleden. De bisschop was niet meer in het publiek gezien sinds zijn arrestatie in 2001. Hij was een van de belangrijkste leiders van de ondergrondse, katholieke Kerk in China. Hij weigerde consequent om zich aan de door de overheid gecontroleerde patriottische vereniging te onderwerpen. Dat alles zorgde ervoor dat hij het grootste deel van zijn leven in Chinese gevangenissen en strafkampen verbleef.

 

De bisschop werd in 1921 geboren en in 1947 tot priester gewijd. In 1982 werd hij in het geheim tot bisschop gewijd. De allerlaatste arrestatie van de bisschop dateerde van Goede Vrijdag in 2001. Daarna werd gedurende 14 jaar niets meer over hem gehoord, totdat zijn familie deze week over zijn overlijden werd geïnformeerd. Al die tijd werd hij zonder beschuldiging en zonder proces opgesloten. Noch de plaats, noch de doodsoorzaak zijn bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk of de overheid de familie de kans geeft om hem te begraven.

 

Met de dood van bisschop Cosmas Shi Enxiang rest nog slechts één ondergrondse bisschop waarover niets bekend is. Het betreft Su Zhimin van Baoding, die in 1997 werd aangehouden. Bisschop Thaddeus Ma Daqin van Shangai staat sinds juli 2012 onder huisarrest.

 

Bron: KerkNet/Ucanews