fbpx

Bisdom Mexico past Mistijden Kerst aan om geweld

maandag, 11 december 2017
Nieuws
Het bisdom Tabasco in Mexico heeft de Mistijden rond Kerst aangepast en de politie gevraagd om parochianen te beschermen vanwege rond Kerst verwachte onveiligheid.

Een bisdom in een van Mexico’s meest door geweld geteisterde staten plant de Missen voor Kerstmis en in het Kerstoctaaf buiten tijden waarop "hoog risico" bestaat voor geweld. Ook heeft het de politie van de staat gevraagd om parochianen te beschermen.

"Het vastgestelde schema is grotendeels behouden, maar we proberen te voorkomen dat bepaalde tijden worden ingepland die een hoog risico kunnen inhouden qua veiligheid", aldus pr. José Luis Compeán Rueda, vicaris-generaal van het bisdom Tabasco tijdens een persconferentie op 3 december in Villahermosa, de hoofdstad van de Mexicaanse staat Tabasco.

Volgens de lokale krant El Heraldo de Tabasco heeft pr. Compéan een ontmoeting gehad had met het hoofd van het Departement van Openbare Veiligheid van Tabasco, Jorge Aguirre Carbajal, om te praten over het het gebrek aan openbare veiligheid. "Zij beloven gepaste stappen ondernemen als dat nodig is. Wij hopen dat de autoriteiten van de staat en de gemeenten overeenkomstige maatregelen zullen treffen om bescherming te bieden, niet uitsluitend voor de Kerk, maar voor de hele samenleving."

Pr. Compeán merkte op dat tijdens de feestdagen rond Kerst de criminaliteit toeneemt omdat mensen kerstbonussen krijgen en kerstcadeautjes kopen. De staat Tabasco staat bekend om de vele ontvoeringen, diefstal met geweld, roofoverval van bedrijven diefstal van dieren. Het Katholieke Multimedia Centrum meldde in augustus nog dat Tabasco ook een van de gevaarlijkste staten is voor priesters, en dat Mexico het meest gewelddadige land is voor priesters in Latijns-Amerika.

Bron: CNA/Prensa