Bisdom door Boko Haram gedwongen tot weduwenapostolaat

donderdag, 17 maart 2016
Nieuws
Het bisdom van Maiduguri in Noordoost-Nigeria is het centrum van de terreuractiviteiten van Boko Haram. Het aantal doden en vernielingen in het bisdom is zo hoog dat bisschop Olive Doeme Dashe gedwongen is een nieuw...
20140905bokoharam01

Het bisdom van Maiduguri in Noordoost-Nigeria is het centrum van de terreuractiviteiten van Boko Haram. Het aantal doden en vernielingen in het bisdom is zo hoog dat bisschop Olive Doeme Dashe gedwongen is een nieuw apostolaat te beginnen voor weduwen en wezen. Boko Haram wil ook in Noord-Nigeria een kalifaat uitroepen. Missiedienst Fides meldt dat meer dan 30.000 mensen zich bevinden aan de grens met Cameroen op de vlucht voor het oprukken van Boko Haram. Vluchtende inwoners van Kerawa in de deelstaat Borno zeiden dat minstens 60 personen, merendeels christenen en soldaten, door strijders van Boko Haram zijn gedood. Aan de andere zijde van de grens werd de gelijknamige stad Kerawa aangevallen door Boko Haram. Met als gevolg dat de inwoners eveneens gedwongen werden te vluchten, voor het grootste gedeelte naar de stad Kolofata.

 

Er komen elkaar tegensprekende berichten over de bezetting van de stad Bama, die strategisch belangrijk is omdat ze de weg opent naar de lokale hoofdstad Maiduguri. Van het bisdom Maiduguri wordt gezegd dat men er op zoek is naar 2000 weduwen als gevolg van aanslagen in de drie noordoostelijke deelstaten Borno, Yobe en Adamawa. Het aantal weduwen neemt alleen maar toe door de toestroom van andere vrouwen die hulp komen zoeken. Bisschop Olive Doeme Dashe vertelde de weduwen op een bijeenkomst dat hun mannen die gestorven zijn in de strijd met Boko Haram, ook voor hun bidden. Hij zei erg geroerd te zijn na het horen van de ervaringen van enkele van de weduwen in een-op- een gesprekken.

 

Het bisdom Maiduguri maakte onlangs bekend dat er tussen 2009 en 2014 in de noordelijke deelstaten honderden mensen zijn gedood door Boko Haram. Meer dan 50 katholieke kerken en pastorieën zijn in de as gelegd. Ruim 90.000 personen zijn de terreur ontvlucht en het onderwijs aan kinderen is grotendeels ontwricht. Diverse scholen zijn gesloten, waaronder ook katholieke scholen. Drie katholieke scholen zijn afgebrand. Veel leraren hebben hun post verlaten uit angst voor de terroristen. De weinige leraren die gebleven zijn, leven voortdurend in angst voor aanvallen van Boko Haram. Daarnaast moeten ze zich tevreden stellen met een lager salaris omdat er minder leerlingen zijn en de scholen dus minder geld verdienen. De jeugd in deze regio’s is gevlucht voor de dwang om zich aan te sluiten bij Boko Haram.

 

Bron: Vatican Radio

 

Foto: america.aljazeera.com