Meer dan 2000 mensen zijn gevlucht uit dorpen in het noorden van de provincie Kachin (Birma) aan de grens met China. In de provincie woont een meerderheid van bijna 90 procent christenen. Ze zijn hun huis uit gevlucht omdat het gewapend conflict tussen het Birmese leger en de opstandelingen van het Kachin Independence Army (KIA) weer is opgelaaid. In de vuurlinie van de strijdende partijen ontvluchtten zij donderdagmorgen hun dorpen. Velen vonden beschutting in kerken en kloosters in het dorp Hpakant.
De strijd barstte los nadat woensdag een lokale politicus werd ontvoerd door het KIA. Hoewel hij werd vrijgelaten, nam het Birmese leger het incident als aanleiding om nieuwe aanvallen uit te voeren tegen het KIA. Daardoor kwamen talloze burgers in de beschietingen terecht. Bronnen binnen het KIA stellen dat zij de militairen op de hoogte hadden gesteld over de op handen zijnde vrijlating van de minister van transport, Kamman Du Naw, maar "ze wilden dat niet afwachten en begonnen ons aan te vallen". Er is niets bekend over het lot van de drie leden van politie die de minister op het moment van de ontvoering begeleidden. Er zijn tot nu toe geen berichten over doden of gewonden, maar duizenden mensen moesten hun toevlucht nemen in kerken en kloosters.
Hoewel er een begin gemaakt is met vredesbesprekingen tussen de partijen, "gaan de gevechten in het betwiste gebied gewoon door", vertelde een ooggetuige.
Er leven in Birma meer dan 135 etnische groepen , die altijd hun best gedaan hebben de vrede te bewaren, vooral met de Birmese overheid. In het verleden bestreed de junta de rebellerende minderheden met veel kracht, ook de Kachin die aan de grens met China leven. Na 17 jaren van betrekkelijke rust ontbrandde er in juni 2011een strijd tegen deze etnische minderheid. Sinds die tijd zijn er tientallen burgers gedood en minstens 200.000 mensen op de vlucht geslagen. Afgelopen augustus riepen de lokale bisschoppen op tot vrede en een definitieve oplossing van het conflict.
Naast de etnische conflicten speelt er ook een strijd om de grondstoffen, waar Kachin rijk aan is. De aanwezigheid van deze grondstoffen zorgt ervoor dat de strijd tussen het nationaal leger en de rebellen van KIA telkens weer oplaait Ten slotte is ook de wens naar onafhankelijkheid van de 1 miljoen inwoners van Kachin een motief voor de de strijders van het KIA. Ze willen een autonomie staat voor de christenen in het boeddhstische land.
Bron: AsiaNews
Foto: myanmar.cm