Bij vrijlating Asia Bibi moet gezin vluchten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Ashiq Masih, de man van Asia Bibi, die in Pakistan ter dood veroordeeld is wegens heiligschennis, heeft gezegd te verwachten dat ze vrijgelaten wordt, maar dat haar gezin dan het land moet ontvluchten. Masih is in afwachting van het oordeel van het hoger
20150224AsiaBibi01

Ashiq Masih, de man van Asia Bibi, die in Pakistan ter dood veroordeeld is wegens heiligschennis, heeft gezegd te verwachten dat ze vrijgelaten wordt, maar dat haar gezin dan het land moet ontvluchten. Masih is in afwachting van het oordeel van het hoger beroep dat is aangetekend bij het Pakistaans Hooggerechtshof. "We geloven God dat ze deze keer vrijgelaten wordt", zei hij vorige week vrijdag.
Hij zag zijn vrouw 15 januari voor het laatst en verklaarde dat ze het goed maakte. "Ze is in een goede mentale conditie en er vast van overtuigd dat ze in geloof kan leven en sterven voor Jezus Christus. Ze is bereid die prijs te betalen." Zelf is hij er zeker van dat, als ze vrijgelaten wordt, het gezin moet vluchten. "Het is niet veilig voor haar in Pakistan te blijven na haar ontslag uit de gevangenis, want men zal haar willen vermoorden. Ik heb geen enkel idee waar we naar toe zullen gaan."

Asia Bibi is een 49-jarige moeder van vijf kinderen die er in 2009 van beschuldigd werd de profeet Mohammed te hebben beledigd. Ze zegt dat ze ten onrechte beschuldigd werd door enkele islamitische vrouwen die wraak tegen haar koesteren. Haar doodstraf, uitgesproken door een regionale rechtbank bij Lahore, veroorzaakte internationaal protest. De straf werd vorig jaar bevestigd door het hof van beroep. De beslissing werd onder anderen door de aartsbisschop van Canterbury "wreed" werd genoemd. De gevangenisstraf van hun moeder heeft volgens Masih een erg negatief effect op de kinderen. "Ze missen haar en willen dat ze spoedig vrij komt. Dat is belangrijk omdat het grootste deel van het gezin van haar afhankelijk is. Nu ze er niet is hebben de jonge meisjes een groot probleem", aldus Masih. Hoewel de kinderen naar school gaan, moeten ze elke een ë¡ twee weken verhuizen voordat men hen herkend.

Mr. Masih is van mening dat de blasfemiewetten worden misbruikt en veranderd moeten worden. Eerdere pogingen daartoe door parlementariërs hebben gefaald doordat deze politici werden vermoord. Afgelopen zaterdag was juist de veroordeling van de moordenaar van de voormalige gouverneur van Punjab, Salman Taseer, bevestigd door een van de Hoogerechtshoven van Pakistan. Taseer werd in 2011 neergeschoten door zijn beveiliger omdat hij een poging gedaan had de blasfemiewetten terzijde te leggen ter verdediging van Asia Bibi.
Wilson Chowdhry, voorzitter van de Britse vereniging van Pakistaanse christenen, waarschuwde dat het toekennen van het hoger beroep van mevrouw Bibi, zou resulteren in een twee keer zo grote druk dit hoger beroep teniet te doen. "Als dat het geval is, moet de premier heel wat moed hebben om Asia Bibi vrij te laten door een presidentieel pardon. Toch zou het de plicht zijn van een regeringsleider die hij op zich moet nemen, ondanks druk van buiten af.

Bron: Church Times

Foto: trendingcentral