‘Bij revoluties altijd gevaar van haat’

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De geschiedenis van revoluties bewijst dat zij "altijd het gevaar van het optreden van haat bevatten". Dat heeft paus Benedictus XVI vrijdag gezegd tijdens een...
20120917_Libanon03

De geschiedenis van revoluties bewijst dat zij "altijd het gevaar van het optreden van haat bevatten". Dat heeft paus Benedictus XVI vrijdag gezegd tijdens een ‘vliegende persconferentie’ op weg naar Libanon

Vorming en cultuur

Zeker is de Arabische lente een goede zaak omdat die legitieme wensen naar democratie en vrijheid tot uitdrukking brengt, aldus de paus. Daarbij komt het verlangen dat een gemeenschappelijke Arabische identiteit op een nieuwe manier tot uiting wordt gebracht. De Arabische lente laat bovendien zien dat er een jeugd in deze landen is die vorming en cultuur op hoog niveau bereikt hebben.

Wapenhandel ‘zware zonde’

"We moeten er alles aan doen dat deze vrijheid een goede weg inslaat", en verdraagzaamheid en solidariteit niet op de achtergrond raken, benadrukte de paus. Hij veroordeelde de wapeninvoer in het Nabije Oosten. Hij noemde de internationale wapenhandel een "zware zonde". Daarvoor in de plaats zouden "creatieve tekenen van solidariteit" moeten komen. Tegenover de oorlog moet met alle nadruk de boodschap van de vrede worden gesteld.

‘Vervalsing van religie’

Met het oog op religieuze conflicten zei de paus dat om het even welke vorm van religieus fundamentalisme te veroordelen valt. Dit is een "vervalsing van religie". Religie moet altijd tegen geweld zijn en voor vrede en solidariteit opkomen.

Verder riep Benedictus XVI de kerken in de westelijke landen op tot een grotere ondersteuning van de christenen in het Nabije Oosten. Om hun emigratie tot staan te brengen moet ook voor materiële ondersteuning gezorgd worden.

Bron en foto: AsiaNews