Bid mee voor vrede in Syrië

maandag, 17 augustus 2015
Nieuws
De leider van de Katholieken in Syrië heeft hard uitgehaald naar alle landen die wapens sturen. Hij vindt de invloed van deze wapens nog schadelijker dan het gebruik van de chemische wapens. Terwijl hij in niet mis te verstane...
20080809syrie

De patriarch: scheepsladingen vol oosterse en westerse wapens zijn gevaarlijker dan chemische wapens

 

Directeur Kerk in Nood roept iedereen op deel te nemen aan vasten- en gebedsdag

 

De leider van de Katholieken in Syrië heeft hard uitgehaald naar alle landen die wapens sturen. Hij vindt de invloed van deze wapens nog schadelijker dan het gebruik van de chemische wapens. Terwijl hij in niet mis te verstane bewoordingen het gebruik van chemische wapens veroordeelt, zegt de Melkitische Grieks-Katholieke Patriarch Gregorios III van Antiochië ook dat buitenlandse militaire steun -ook die van de inlichtingendiensten- de gevaarlijkste bedreiging vormt voor het land. Patriarch Gregorios, die zich vorige week uitsprak tegen een gewapende interventie door het westen, zegt nu in een gesprek met Kerk in Nood dat het dodental, de verplaatsing van de crisis en de vernieling van de infrastructuur het directe gevolg zijn van de wapens die van buiten Syrië verzonden werden sinds het begin van de opstand tegen president Bashar al Assad van Syrië in maart 2011.

 

20130307 001 smallIn zijn functie van president van de gezamenlijke katholieke kerken in Syrië, maar ook als Melkitische Grieks-Katholieke patriarch schrijft hij: "al twee en een half jaar lang sturen oosterse en westerse landen onophoudelijk wapens, geld, militaire deskundigen, agenten van de geheime diensten en Salafistisch, fundamentalistisch, gewapend boeventuig en criminelen. Zij overspoelen Syrië met een nieuwe verwoestende vloedgolf, die veel gevaarlijker is dan de chemische wapens, waarvan we het gebruik op Syrisch grondgebied, om welke reden dan ook, totaal afwijzen. Hij zei: "De invloed van de wapens heeft de dood van 100.000 Syriërs veroorzaakt, miljoenen anderen raakten ontheemd en duizenden dorpen werden verwoest, de toekomst van miljoenen jonge mensen liep schade op."

 

Terwijl hij zijn weerzin tegen een militaire interventie herhaalt, vraagt hij nadrukkelijk om vredesgesprekken. Hij zegt: "In tegenstelling tot de roep om de wapens op te nemen, aan te vallen en militaire interventies te doen, luisteren wij graag, vanuit de hele wereld, naar oproepen gericht op het scheppen van een sfeer van verzoening, van dialoog, van intermenselijke solidariteit, van hoop, en vergeving en uiteindelijk van vrede. Het verzoek van Patriarch Gregorios om alle wapenleveranties te stoppen doet denken aan een soortgelijk appel van Kardinaal Bechara Boulos Rai uit Beiroet, in januari. Hij is de maronistische Patriarch van Antiochië.

 

20130307 015 smallBeschuldigingen van buitenlandse militaire hulp en aanwezigheid van buitenlandse inlichtingendiensten die Syrië binnenkomen dateren van reeds vele maanden geleden. Zaterdag (31 augustus) beschuldigde de Syrische staatssecretaris van buitenlandse zaken, Faysal al Mikdad, Saoedi Arabië ervan de hoofdrol te spelen in de financiering en de bewapening van terroristische groeperingen in Syrië.

 

Andere bronnen melden dat president Assad zijn wapenaankopen vanuit Rusland opvoert. Men ziet steeds vaker schepen die naar Syrië varen vanuit een havenstad in de Oekraïne die een monopolie-positie heeft in de Russische wapenexport.

 

Vorige week reageerde Patriarch Gregorios fel op een mogelijke gewapende interventie door het westen in Syrië. Hij zei dat dat tot verdere haat, criminaliteit en tot toenemend fundamentalisme zal leiden. In een interview met een katholiek persbureau zei hij: "De militaire betrokkenheid zal zich ongetwijfeld enorm uitbreiden alsof het een wereldoorlog betreft".

 

In zijn verklaring zegt Patriarch Gregorios dat er een gebedscampagne zal gehouden worden in heel Syrië: in kerken, woonhuizen en bij jeugdverenigingen. Hij zegt: "Wij doen mee met de wereldwijde oproep tot gebed voor vrede in Syrië, want dat is pas echte solidariteit met Syrië. Hij prijst Paus Franciscus voor zijn oproep voor de vrede die op zaterdag 7 september zijn hoogtepunt zal bereiken met een vasten- en gebedsdag voor vrede in Syrië, geleid door de kerkvorst.
Kerk in Nood lanceerde een gebedsweek voor de vrede in Syrië. Ze is gestart op vrijdag 30 augustus en alle 17 kantoren over de hele wereld zijn erbij betrokken.

 

Directeur van Kerk in Nood Nederland, dhr. Joris van Voorst tot Voorst, zegt over dit initiatief: "Ik roep iedereen op om aan de vasten- en gebedsdag op 7 september deel te nemen. Het is uitermate belangrijk dat we die dag in gebed doorbrengen voor de vrede in Syrië. Deze vrede kan echt niet bereikt worden met wapens, door wie dan ook! Alleen respect van de mensen voor de ander en vervolgens dialoog kan vrede brengen in de regio. Laat ook iedereen zijn parochie benaderen om zaterdagavond de kerken open te stellen om zich met de Paus te verenigen in gebed voor de vrede. Alleen God kan daar nog ingrijpen."

 

In Nederland worden op verschillende plaatsen gebedswakes gehouden. Klik hier om te kijken of er ook één bij u in de buurt is.

 

Bron en Foto’s: Kerk in Nood