Bibliotheek orthodoxe priesterseminarie van Stavropol (Rusland)

Project
Jonge, goed opgeleide orthodoxe priesters, die katholieken kennen en hen als broeders en zusters zien, helpen om orthodoxe en katholieke christenen steeds dichter bij elkaar te laten komen. In Rusland, waar katholieke christenen maar een kleine minderheid
ACN-20131210Rusland03549

Jonge, goed opgeleide orthodoxe priesters, die katholieken kennen en hen als broeders en zusters zien, helpen om orthodoxe en katholieke christenen steeds dichter bij elkaar te laten komen. In Rusland, waar katholieke christenen maar een kleine minderheid uitmaken, kunnen orthodoxe geestelijken die wij hebben geholpen, ook waardevolle helpers worden van de katholieke gemeenschappen.

Op veel plaatsen bestaat al sinds jaren een goede samenwerking tussen orthodoxen en katholieken. Er zijn gezamenlijke initiatieven en acties en wederzijdse uitnodigingen. Veel van de vroegere seminaristen, die nu als priester werkzaam zijn en van wie de opleiding werd gesteund door de weldoeners van Kerk in Nood, vinden het vanzelfsprekend om met de katholieken samen te werken.

Het orthodoxe priesterseminarie van Stavropol in de Noordelijke Kaukasus werd in 1846 gesticht, maar in de Sovjetperiode was het – met een korte onderbreking van 14 jaar – gesloten. Pas in 1988 kon het weer worden voortgezet. Vijf jaar lang studeren daar jonge mannen om zich op de priesterwijding voor te bereiden. Naast hun academische en geestelijke vorming, doen zij ook al praktische ervaring op in de zielzorg met de bediening van oude en gehandicapte personen. Het seminarie biedt naast de priesteropleiding ook cursussen voor koorleiders en iconenschilders aan. Metropoliet Kirill van Stavropol en Nevinnomyssk ligt de opleiding van de toekomstige priesters zeer nauw aan het hart. Hij is daarom niet alleen bisschop van de Eparchie (bisdom), maar ook tegelijkertijd rector van het seminarie. Hij heeft Kerk in Nood om steun verzocht om de bibliotheek van het seminarie aan te kunnen vullen en belangrijke boeken te kunnen aanschaffen. Daarbij horen ook boeken over katholieke theologie, die de toekomstige orthodoxe priesters kunnen helpen om de Katholieke Kerk beter te leren kennen en haar open tegemoet te treden. Omdat de invloed van de islam in de Kaukasus steeds sterker wordt en er ook een radicalisering plaatsvindt, die er tevoren niet was, zijn onder de boeken die het seminarie zou willen aanschaffen voor haar bibliotheek ook werken over de islam. Het lijkt erop dat de bisschop alles zou willen doen om de toekomstige priesters in staat te stellen de uitdagingen van de tegenwoordige tijd adequaat aan te kunnen gaan. Kerk in Nood heeft beloofd met 5000 euro te zullen helpen.

Projectcode: 427-02-89

 

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood