Bezoek Indiase bisschop aan Kerk in Nood ‘s-Hertogenbosch

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Op dinsdag 13 juli ontving Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood, de Indiase bisschop Sarat Chandra Nayak op kantoor te 's-Hertogenbosch. Mgr. Nayak is de bisschop van Berhampur, in de Indiase deelstaat Orissa. Zijn bisdom werd...
bsp_sarat_chandra_nayak

Op dinsdag 13 juli ontving Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood, de Indiase bisschop Sarat Chandra Nayak op kantoor te ‘s-Hertogenbosch. Mgr. Nayak is de bisschop van Berhampur, in de Indiase deelstaat Orissa. Zijn bisdom werd in 2007 en 2008 samen met het naburige bisdom Cuttack-Bubaneswar zwaar getroffen door een golf van anti-Christelijk geweld.

In 2007 werden enkele kerkelijke gebouwen en huizen van Christenen vernield. "Toen de overheid en de politie vervolgens niet ingrepen werden de extremistische Hindoes moediger. Een jaar later richtten ze zich niet enkel meer op gebouwen maar vielen ook mensen aan." zo beschrijft bisschop Nayak de ontwikeling van het geweld in Orissa. Tijdens de geweldgolf in het najaar van 2008 werden meer dan 5,000 woningen verwoest, grotendeels van Christenen, maar ook van naburige Hindoes die hen in bescherming namen tegen de extremisten. 75 Christenen werden, vaak op brute wijze, vermoord en ook werden enkele nonnen publiekelijk verkracht. Meer dan 50.000 mensen vluchtten weg uit hun district. Vooral van de landlozen verwacht mgr. Nayak dat ze helaas niet terug zullen keren.

Inmiddels zijn de gemoederen in Orissa weer grotendeels tot bedaren gekomen, mede dankzij het feit dat de nationalistische Hindoe partij die in 2008 nog deel uitmaakte van de regeringscoalitie in Orissa niet meer meeregeert. "Er is nu weer rust, er is geen geweld meer," aldus bisschop Nayak, "maar het is moeilijk het geschonden vertrouwen van de mensen in elkaar te herstellen. Het is een grote uitdaging voor de Kerk om mensen weer vertrouwen te geven zodat ze weer vreedzaam samen kunnen leven, ondanks verschillen in geloof, stam of kaste."

De herbouw van woningen is één van de projecten die de Kerk in bisdom Berhampur op zich heeft genomen. Een zware klus is het voor de bisschop om zijn wijdverspreide gelovigen regelmatig op te zoeken. De 116.000 katholieken (minder dan 2% van de totale bevolking) wonen verspreid in een gebied groter dan Nederland. Pastorale reizen van 600 kilometer zijn geen uitzondering voor de bisschop. Glimlachend legt hij uit: "Daarbij moet je bedenken dat de wegen zo slecht zijn dat een afstand van 200 kilometer soms wel 5½ uur rijden betekent."

Het opbouwwerk van de Katholieke Kerk is er voor iedereen. Bisschop Nayak: "We delen wat we hebben met elkaar. Meer dan 100 woningen van een herbouwproject van in totaal 150 woningen worden gebouwd voor Protestanten. Onze scholen staan open voor iedereen, ook Hindoes." In het naburige bisdom Cuttack-Bubaneshwar waar veel meer huizen verwoest zijn, worden ook huizen voor Hindoes herbouwd.

Na verzekerd te zijn van de blijvende steun van Kerk in Nood, materieel en in gebed, gaf mgr. Nayak de aanwezige medewerkers zijn zegen en vervolgde zijn reis.