Bevrijde pater Tom bezoekt paus Franciscus

donderdag, 14 september 2017
Nieuws
Na een dag bevrijd te zijn uit achttien maanden gevangenschap heeft de Indiase pater Tom Uzhunnalil een bezoek gebracht aan paus Franciscus. De paus ontving de salesiaan in Casa Santa Marta, aldus de Osservatore Romano.
Pater-Tom-bij-Paus-Franciscus

Onmiddellijk nadat hij de paus zag, knielde pater Tom voor hem en kuste hij zijn voeten. Zichtbaar ontroerd hielp de paus hem overeind en kuste op zijn beurt de handen van de Indiër. Hij omhelsde hem en zegde toe voor hem te blijven bidden zoals hij ook gedurende de anderhalf jaar durende ontvoering had gedaan.

Vermoord
Pater Uzhunnalil werd op 4 maart 2016 in Jemen ontvoerd door IS-terroristen. Bij de aanval op het verpleeghuis van de zusters van Moeder Teresa werden vier zusters en twaalf anderen in koelen bloede vermoord. De vijfde zuster wist op bijna miraculeuze wijze aan de moordenaars te ontkomen. Volgens het Omaanse persbureau ONA werd de pater door de Omaanse autoriteiten “bevrijd” in “coördinatie met de Jemenitische partijen”.

Lijden geofferd
Pater Uzhunnalil dankte de paus en vertelde hem dat hij “elke dag voor hem bad, zijn lijden offerde voor diens taak en voor de kerk”. Al die tijd kon hij geen Heilige Mis opdragen, “maar elke dag herhaalde ik voor mijzelf, in mijn hart, alle woorden van de viering”. Hij zei te zullen blijven bidden voor al degenen die hem geestelijk nabij waren en vooral voor de zestien mensen die bij zijn ontvoering omkwamen.

De priester werd vergezeld door kardinaal Oswald Gracias van Mumbai. Tegenover L’Osservatore Romano verklaarde de kardinaal dat de “essentiële boodschap” die pater Tom “na deze vreselijke ervaring wil meegeven is dat ‘Jezus geweldig is en van ons houdt’.” “Werkelijk, iedere dag, voelde ik Jezus dicht bij mij”, aldus pater Tom. “Ik wist aldoor en voelde in mijn hart dat ik nooit alleen was.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad/CNS