Beveiliging klooster Karmelietessen van Cochabamba (Bolivia)

Project
In Bolivia zijn er al Karmelietenkloosters sinds het midden van de 17e eeuw. Enkele honderden jaren later werd een karmelietenklooster gesticht in de huidige stad Cochabamba, die toen nog Oropeza heette. Destijds was het de wens van de...
20110510_005

In Bolivia zijn er al Karmelietenkloosters sinds het midden van de 17e eeuw. Enkele honderden jaren later werd een karmelietenklooster gesticht in de huidige stad Cochabamba, die toen nog Oropeza heette. Destijds was het de wens van de bevolking van die stad, nu de vierde in omvang van Bolivia, dat er een dergelijk klooster werd gesticht, omdat jonge meisjes die een roeping hadden voor het kloosterleven, naar een verafgelegen klooster moesten, in La Paz, Sucre, of Potosi. De lange weg daar naartoe was niet alleen moeilijk en kostbaar, maar ook gevaarlijk. Zo werd in het huidige Cochabamba de eerste Karmel gesticht. Het feest van de H. Theresia van Avila wordt er ook nu nog heel feestelijk gevierd. Het is niet alleen een feestdag voor de zusters, maar ook voor de bevolking. Er wordt een pontificale Mis opgedragen, het orkest speelt, jongens worden als pages verkleed, meisjes dragen glinsterende kleren en verkleden zich als ëunas, de prinsessen van het Incarijk.

Sinds 18 jaar staat er in Cochabamba een nieuw klooster van de Karmelietessen, maar de zusters hebben te kampen met grote moeilijkheden. Niet alleen omdat de situatie van de Kerk in Bolivia steeds ernstiger wordt onder de regering van Evo Morales, maar ook omdat het klooster talrijke praktische problemen heeft. Er is bijvoorbeeld geen intern plaatsje waar de zusters de tarwe zouden kunnen dorsen, die zij zelf verbouwen voor hun dagelijks brood. Bovendien hebben zij een rijdende grasmaaier nodig, want de giftige slangen waarvan de beet dodelijk is voor de mens, verstoppen zich in het hoge gras. In de bosjes, die op het grote terrein van 4 hectaren hier en daar worden doorkruist door paden, verstoppen zich ook wel eens inbrekers; daar moet dus ook iets tegen worden ondernomen, evenals tegen de scheuren in de muren, die alleen maar erger worden als er niets tegen wordt gedaan. Verder zouden een elektrische intercom en een buitendeur met een deurspion kunnen verhinderen dat louche personen worden binnengelaten. De stadswijk waar het klooster ligt heeft een hoog criminaliteitscijfer en wordt door de inwoners "de rode zone" genoemd wegens de hoge mate van gevaar. Op de politie hoeven ze niet te rekenen. In het verleden is al eens een gewapende overval op de Karmelietessen gepleegd. Twee leerlingen van een school in de buurt zijn ook ooit op het terrein overvallen en neergeslagen. Daarom heeft de directrice van de school aan de karmelietessen gevraagd ervoor te zorgen dat het struikgewas op het terrein niet te hoog groeit.

Kerk in Nood heeft 21.900 euro beloofd aan de zusters, die hier constant bidden voor het heil van de wereld.

Projectcode: 211-06-19


Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.