Beveiligers passen zich aan bij de stijl van de paus

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het hoofd van de Vaticaanse politie, Domenico Gianni, heeft in het blad Policia Moderna gezegd dat hoewel de Islamitische Staat dreigingen geuit heeft tegen het Vaticaan, er geen plannen bekend zijn van een aanval. "De dreiging bestaat, zei Gianni. Maar h
20150306Pietersplein01

Het hoofd van de Vaticaanse politie, Domenico Gianni, heeft in het blad Policia Moderna gezegd dat hoewel de Islamitische Staat dreigingen geuit heeft tegen het Vaticaan, er geen plannen bekend zijn van een aanval. "De dreiging bestaat, zei Gianni. Maar het bestaan van een dreiging is een ding, maar het plannen en uitvoeren van een aanval is iets anders. " Paus Franciscus is volgens de politie man een van de invloedrijkste mannen van de wereld, maar ook een van de meest kwetsbare door zijn optreden. Gianni zegt ook dat er een goede samenwerking bestaat met moslimlanden en dat daarbij de waardering voor de paus duidelijk blijkt. "Ik kan zeggen dat de Heilige Vader op dit moment gerespecteerd wordt door de islamitische wereld en dat ze hem ziet als de meest invloedrijke morele autoriteit."

Over de aandacht die de politie en de Zwitserse Garde schenken aan de veiligheid van de paus, zegt Gianni dat de troepen constant alert zijn. Maar men is gedwongen zich te houden aan de wensen van Franciscus en die heeft al laten weten dat hij niet zal afzien van het directe contact met het publiek. "Daaraan moeten wij ons aanpassen", stelt Gianni. "En het moet niet andersom zijn. We moeten er alles aan doen dat de paus kan voortgaan met zijn pastorale taak op de manier die hij wenst."

Naast het gevaar van een terroristische aanval, bestaat ook het risico op individuele acties, die in feite een groter kwaad zijn omdat ze niet te voorspellen zijn. Tenslotte heeft ook niemand de aanslag op Johannes Paulus II op het sint-Pietersplein kunnen voorzien. Ook het verblijf van de paus in het gastenhuis Domus Santa Marta in plaats van het apostolisch paleis bezorgt de politie de nodige kopzorgen. Het paleis is minder toegankelijk, maar ook hier geldt dat de paus ervoor gekozen heeft en dat hij dat niet zal veranderen vanwege een potentieel risico. Het is heel wat gemakkelijker om de emeritus-paus Benedictus XVI te beschermen, aldus Gianni. "Hij woont in een klooster binnen het Vaticaan en hij maakt niet meer dan een wandeling per dag, waarbij hij ook nog begeleid wordt door een beveiliger."

Bron: Zenit

Foto: Trouw.nl