Bestaanshulp Ongeschoeide Karmelietessen (Venezuela)

Project
Nu leven zij nog met hun vieren in de stad Maracaibo (twee miljoen inwoners) in het noordwesten van Venezuela. Maar zodra ze een vast onderkomen hebben, kunnen zij meer zusters opnemen. Momenteel hebben de Karmelietessen die op verzoek van aartsbisschop S
20120124venezuela003

Nu leven zij nog met hun vieren in de stad Maracaibo (twee miljoen inwoners) in het noordwesten van Venezuela. Maar zodra ze een vast onderkomen hebben, kunnen zij meer zusters opnemen. Momenteel hebben de Karmelietessen die op verzoek van aartsbisschop Santana naar Maracaibo zijn gekomen, een voorlopig onderdak gevonden in een katholieke kliniek. De kliniek wordt geleid door 40 broeders die voor de patiënten en het personeel verantwoordelijk zijn.

Het voorlopige onderdak in de kliniek is duidelijk niet een geschikte oplossing voor de contemplatieve zusters. De ruimten zijn eigenlijk nodig voor de patiënten. De broeders hebben de zusters toegestaan er gebruik van te maken, "totdat het klooster zover klaar is dat zij erin kunnen trekken." , zo vertelt zuster Nancy, de overste van de Karmelietessen. Het klooster had allang klaar moeten zijn, maar de zusters hebben zich misrekend. De bouwwerkzaamheden duren langer dan gedacht, hun mondelinge huurcontract loopt in de herfst af en zij moeten verhuizen "zonder te weten waarheen". Zoals eens de H. Familie zijn zij op zoek naar een herberg. De bouwtekeningen zijn ondertussen wel afgerond. "De ingenieurs maken overuren om aan onze wensen te voldoen", zegt zuster Nancy. De belangrijkste bron van inkomsten van de zusters is de vervaardiging van liturgische gewaden en borduurwerk. Daarmee kunnen ze net in hun levensonderhoud voorzien, maar het is niet genoeg om de bouwkosten te betalen. De broeders helpen hen waar ze kunnen. Ze schenken hun levensmiddelen en medicijnen en hebben hun een deel van de lopende kosten kwijtgescholden. "De broeders zijn vol liefdevolle aandacht voor ons en bieden ons hun kostbare gastvrijheid. Wij zijn hun ten diepste dank verschuldigd.", zegt zuster Nancy, maar de verwezenlijking van de droom van hun eigen klooster ligt heel ver weg.

Aartsbisschop Santana zou de Karmelietessen graag helpen. Hij waardeert hun aanwezigheid in het bisdom zeer. "Hun aanwezigheid in Maracaibo is een genade voor ons, hun gebed roept zegen van de hemel over ons land af", schrijft hij. Maar het aartsbisdom is niet rijk. Daarom verzoekt hij de donateurs van "Kerk in Nood" om de vier Karmelietessen te steunen: zodat hun droom van een eigen klooster geen droom blijft.

Projectcode: 239-06-19

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.