Bescherming klooster Digos, Davao (Filippijnen)

Project
Op het eiland Mindanao, gelegen in het heuvelachtig landschap van de Davao regio, staat het klooster van de Benedictijner Zusters van de Eucharistische Koning.
ACN-20140716philippines11520

Project op de Filippijnen
Op het eiland Mindanao, gelegen in het heuvelachtig landschap van de Davao regio, staat het klooster van de Benedictijner Zusters van de Eucharistische Koning. Het is opgedragen aan Onze Lieve Vrouwe van Vrede en er komen veel bezoekers, voor een retraite of dagen van gebed. Helaas is het gastenhuis in slechte staat en de zusters willen het zodanig renoveren dat het bestand zal zijn tegen inbraken, brand en termietenplagen.

 

Op bezoek bij de eenzamen
Momenteel zijn er 31 kloosterzusters en 4 novices in het klooster. Zij zijn contemplatief religieus en brengen dus de meeste tijd door in gebed. Hun aanwezigheid is een zegen voor de bewoners in de omgeving, want de zusters gaan er ook op uit en bezoeken eenzame bejaarden waar niemand naar omkijkt en ze delen elke dag hun voedsel met de armste families. In het verleden zijn ze ook andere Benedictijner kloosters overal ter wereld te hulp geschoten door hun zusters te sturen om te helpen.

 

Brandprobleem
Het oudste gebouw van het kloostercomplex dateert van 1984. Hier vind men onder andere de slaapvertrekken van de novices, de kaarsenmakerij en de naaiateliers en de provisiekamers. De hele voorgevel van de bovenste verdieping is van hout en dus brandgevaarlijk. Zuster Maria Columba Salinas vertelt dat er inderdaad niet lang geleden brand uitbrak in de kaarsenmakerij, maar gelukkig konden ze de brand nog net op tijd doven. Dit incident was wel een waarschuwing voor de zuster-overste, die al langer wist dat het gebouw veiliger moest worden gemaakt. Er zijn al drie inbraken geweest, waarbij de inbrekers gewoon via het raam naar binnen kwamen.

 

Termietenprobleem

Een ander serieus probleem zijn de termieten, die gestaag de planken wegvreten. "Het kokosnotenhout is behandeld met oude gebruikte olie ter bescherming tegen de termieten, maar de afgelopen 30 jaar hebben ze al heel veel schade aangericht", aldus de zuster-overste. Zij vraagt onze hulp voor de renovatie. Om de kosten zo laag mogelijk te houden zal het gebouw worden gerenoveerd in drie verschillende stadia. Kerk in Nood wil helpen met 20.000 Euro. Helpt u mee?

 

Projectcode: 329-06-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.