Bescherm de karmelietessen tegen malaria

Project
Het karmelietessenklooster van Het Allerheiligste Hart in de stad Moundasso, in het westen van Burkino Faso, werd gesticht in 1980.
20101014burkinafaso02

Het begon met één christelijk gezin

Het karmelietessenklooster van Het Allerheiligste Hart in de stad Moundasso, in het westen van Burkino Faso, werd gesticht in 1980. De zusters hebben vanaf het begin steeds hard gewerkt, bewerken de akkers, telen groenten in de tuin en ploegen met ossen. "De lokale bevolking keek verbaasd naar wat voor hen een ware revolutie leek", vertelt ons de priorin, zuster Josephine Dakouo. "De aanwezigheid van de karmelietessen in Moundasso veranderde de mentaliteit van de bevolking". De Karmel bracht ook een verandering in het hart van de mensen. Voor de zusters naar hier kwamen, was er welgeteld één christelijke gezin in de stad, de familie van de lokale catechist.

Nu is de kapel stampvol

Met de komst van de zusters veranderde dat, in een smalle hut konden de mensen samen met de zusters eucharistie vieren. De eerste bezoekers konden maar niet begrijpen hoe de zusters, die van de buitenwereld afgesneden waren door een hek, er toch zo gelukkig uitzagen. "De mensen van de stad kwamen naar de zusters toe om met hen te spreken. Ze zagen hoe ze het weinige dat ze met hun harde werk verdienden, toch deelden met de armen. Bovendien zagen ze hoe ze naast de dagelijkse Eucharistieviering, nog eens twee uur per dag het Heilig Sacrament aanbidden. Ze zeiden tegen zichzelf: "Dat is een groot mysterie. Hoe kunnen ze zo leven en toch zo gelukkig zijn?" Ze konden ze niet anders dan tot de conclusie komen, dat God wel met de zusters moest zijn. Door hun stille aanwezigheid verkondigden de zusters God aan de mensen van Moundasso. Vandaag is er een constante bezoekersstroom naar de zusters. De kerstviering is één van de hoogtepunten en de kapel barst uit zijn voegen wanneer meer dan 600 mensen samengepakt zijn in de veel te kleine ruimte.

Malaria bedreigt de zusters

De bisschop van het bisdom Dedougou, Judes Bicaba, heeft een ongebruikelijk verzoek gericht aan Kerk in Nood. Hij vraagt ons om financiële steun voor het aanbrengen van horren voor vensters en deuren van het klooster. In het westen van Afrika is een goede bescherming tegen muggen levensnoodzakelijk omdat ze malaria overbrengen, één van de dodelijkste ziektes op het continent. Er sterven in Afrika nog altijd meer mensen aan malaria dan aan de gevolgen van AIDS.

Gelukkig worden niet alle zusters ziek, maar toch is de ziekte ook het klooster binnengeslopen. De priorin, zuster Josephine Dakouo, vertelt ons dat ze regelmatig medicatie tegen malaria gaat kopen, omdat de ziekte al een chronisch verloop kent bij sommige zusters. Elke zuster moet haar eigen geneesmiddelen nemen. Bovendien veroorzaakt malaria ook andere ziektes, die eveneens behandeld moeten worden. "We hebben zusters die drie tot zes maanden bedlegerig zijn, zware medicatie moeten nemen en nadien totaal uitgeput zijn", legt zuster Josephine ons uit. Vandaar dat horren nodig zijn om te voorkomen dat de ongeschoeide karmelietessen ziek worden.

In het klooster wonen 30 zusters. Ze komen uit Afrika en Europa, zoals uit Togo, Benin, Burkina Faso, Mali, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Het klooster is zelfvoorzienend door het werk op de akkers en het houden van varkens, kippen, konijnen en eenden. In de kloostertuin is een boomgaard met fruitbomen en de zusters bakken ook hosties, naaien liturgische gewaden en produceren kunstvoorwerpen. Maar het inkomen dat ze hieruit verwerven is net genoeg voor het dekken van de dagelijkse kosten. Er blijft geen geld over voor bijzondere uitgaven zoals het aankopen van de horren. Kerk in Nood is vereerd dat ze deze wonderbaarlijke zusters kan helpen en geeft ze € 7000 opdat ze zich zouden kunnen beschermen tegen deze gevaarlijke ziekte.

Projectcode: 125-06-19

 

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/