Beroering rondom ontvoerde bisschoppen Syrië

dinsdag, 09 mei 2017
Nieuws
Vier jaar na hun ontvoering in Syrië is er opnieuw beroering over het lot van twee verdwenen bisschoppen, de Syrisch-Orthodoxe Mar Gregorios Yohanna Ibrahim en de Grieks-Orthodoxe Boulos Yazigi.
Gegijzelde-bisschoppen

Terwijl patriarchen van beide Kerken de martelaren gedenken, vragen Christenen in de Verenigde Staten president Trump om opheldering over de inspanningen voor vrijlating, in het bijzonder voor mgr. Yazigi die Amerikaans staatsburger is.

De twee metropolieten van Aleppo werden op 22 april 2013 ontvoerd in het gebied tussen de Syrische metropool en de grens met Turkije. De auto waarmee de twee bisschoppen reisden, werd tot stoppen gebracht door ontvoerders, hun bestuurder, de Katholiek Fathallah, werd in koelen bloede gedood en liet een vrouw en drie kinderen achter. Sindsdien heeft geen enkele groep de ontvoering geclaimd. Zes maanden na de ontvoering heeft generaal Abbas Ibrahim, hoofd van de Libanese Algemene Veiligheid, onthuld dat de plaats waar de twee ontvoerde bisschoppen zijn ontvoerd, geïdentificeerd is. Ook zouden "indirecte contact met de ontvoerders zijn gezocht” om de bisschoppen vrij te krijgen.

Pijn laten horen
"Deze vierde verjaardag is misschien de meest geschikte tijd om onze stem nog eens te verheffen om de oren van onze gelovigen en van de hele wereld onze pijn te laten horen", schrijven de patriarchen van Antiochië, de Grieks-orthodoxe Yohanna X en de Syrisch-orthodoxe Mar Ignatios Aphrem II. Ook roepen zij de Christenen van de Kerk van Antiochie op tot een belofte, in navolging van de vermoorde bisschoppen. "Beloof altijd te gedenken dat het pad van de Verrijzenis begon met het Kruis en werd bekroond met het licht van het lege Graf. Als we Christus navolgen, zijn we niet bang voor de dood of voor beproevingen. Wel bidden we in onze zwakte, zoals onze Heer Jezus Christus zelf heeft gebeden, dat de beker van het lijden ons voorbij mag gaan."

In hun boodschap hebben de twee patriarchen zich ook kritisch uitgelaten over de politieke en geopolitieke beleidsplannen van westerse machten voor het Midden-Oosten: "We hebben geen sympathie nodig of dat anderen veroordeeld worden, maar een serieuze en oprechte goede wil van alle partijen om vrede in ons land te bevorderen. We laten dit probleem niet in handen van de ‘ontwikkelde’ wereld die ons alsmaar belast met gepraat over democratie en hervormingen, terwijl onze oosterse mens beroofd is van brood en levensbehoeften. Er is helaas een oorlog op ons Syriërs gelegd met gevolgen die ons belasten. Wij betalen in het Midden-Oosten een prijs voor de oorlogen, alsof er weddenschappen op ons land geplaats zijn. Daarom roepen wij “genoeg!” tegen degenen die terroristen financieren en eerst doen alsof ze blind zijn als het gaat over hun bestaan om pas daarna tegen hen vechten of beweren te vechten!”

Bron: Fides