Bekeringen worden dominee fataal

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Dominee Artur Suleimanov is op 15 juli bij het verlaten van de christelijke Hosannakerk in Dagestan neer­geschoten door onbekende schutters. De 49-jarige Rus Suleimanov was de...
20100803dagestan01

Dominee Artur Suleimanov is op 15 juli bij het verlaten van de christelijke Hosannakerk in Dagestan neergeschoten door onbekende schutters. De 49-jarige Rus Suleimanov was de stichter van de grootste protestantse kerk in het noorden van de Caucasus. De kerk telt 1000 leden, van wie tachtig procent voorheen moslim was. Suleimanov liet zijn vrouw en vijf kinderen achter.

Hij werd vermoord kort nadat er in de media geschreven werd dat hij verdiende te sterven omdat hij teveel moslims bekeerde. Dagestan, gelegen in de bergen van de Caucasus telt 2,6 miljoen inwoners, van wie 91 procent moslim is. Missionarissen van buiten Dagestan haalden niet de aantallen bekeerlingen die Suleimanov wist te trekken. Wellicht omdat hij zelf afkomstig was van de streek.

Omdat het land naast Tsjetsjeni√ę ligt kom het vaak in de vuurlinie terecht tussen Rusland en seperatistische Tsjetsjeense soennietten, die al jarenlang in een gewapend conflict verwikkeld zijn. Daarbij vallen veel burgerslachtoffers.

Bovenop deze spanningen komen nog de regelmatig terugkerende confrontaties tussen Russische regeringstroepen en Wahhabitische moslims die eveneens naar afscheiding streven. Moslims moeten niets hebben van de Russisch-Orthodoxe Kerk die in haar ogen een puur Russisch geloof uitdraag. Ook christelijke minderheden worden in het gebied vervolgd . (bron: CDN)