Bekering dochter brengt familie in gevaar

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Bangladesh is een familie door de rest van de moslimgemeenschap uitgestoten omdat hun in Ameruika levende dochter christen is geworden, meldt AsiaNews.
bangladesh_women-200-x-150

In Bangladesh is een familie door de rest van de moslimgemeenschap uitgestoten omdat hun in Amerika levende dochter christen is geworden, meldt AsiaNews.

Het gezin heeft het besluit van de dochter veroordeeld en benadrukt dat het de pesterijen door de omgeving "niet langer kan verdragen".

Kazi Quamrunnessa Luna verhuisde naar de Verenigde Staten nadat zij in Bangladesh was afgestudeerd. In de VS trouwde zij met Tazim Bhuiyan, eveneens moslim. Tien jaar lang probeerde het paar vergeefs kinderen te krijgen. De herhaalde verwijten en vervloekingen door haar schoonfamilie vanwege haar kinderloosheid stortten de vrouw in een diepe depressie waaruit zij via het geloof probeerde te ontsnappen.

Na talloze hindoe tempels en kerken te hebben bezocht ontmoette Luna de lutherse dominee James Roy. Dit jaar besloot zij definitief te kiezen voor het christendom en liet zij zich dopen in de Verenigde Bengaals-lutherse Kerk van Amerika. Inmiddels is haar man naar Bangladesh teruggekeerd. Haar schoonfamilie eisen een echtscheiding indien "Luna niet terugkeert tot de islam". Volgens Luna’s jongere zus Kazi Zebunnessa is haar gezin het slachtoffer van uitsluiting en dreigementen sinds Luna’s man heeft verteld over haar bekering.

"Mijn broer kan niet eens naar de moskee gaan", vertelt Kazi. "Wij zijn gestigmatiseerd en als Luna naar Bangladesh terugkeert zal er waarschijnlijk een fatwa tegen haar worden uitgesproken en is haar leven in gevaar."

Luna’s moeder "kan niet langer tegen de druk" vanwege een beslissing "die van mijn dochter is". Zij is boos over het algehele gevoel van "onveiligheid".

De katholieke activiste Annie Halder spreekt van een alsmaar groeiend klimaat van geweld tegen vrouwen in het bijzonder en tegen "al degenen die zich willen bekeren tot het christendom".

Bron: KN/AsiaNews