Bekeerde moslim in Marokko toch geen te hoge straf

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een hogere rechtbank in Fez (Marokko) heeft een beschuldiging van proselitisme door een tot het Christendom bekeerde moslim afgewezen vanwege gebrek aan bewijs. Hij was door een lagere rechtbank veroordeel tot 30 maanden gevangenis . De 31-jarige Mohammed
20140211marokko01

Een hogere rechtbank in Fez (Marokko) heeft een beschuldiging van proselitisme door een tot het Christendom bekeerde moslim afgewezen vanwege gebrek aan bewijs. Hij was door een lagere rechtbank veroordeel tot 30 maanden gevangenis . De 31-jarige Mohammed El Baladi werd op 28 augustus gearresteerd in Ain Aicha, zo’n 80 kilometer van Fez , op beschuldiging van proselitisme, nadat hij volgens getuigen geprobeerd had twee jonge moslims te bekeren.

De politie bestormde zijn huis, waar zij diverse christelijke CD,s, boeken en bladen in beslag namen. Tijdens de inval beledigden ze El Baladi omdat hij de islam had verlaten en probeerde hem te dwingen namen van andere bekeerlingen tot het Christendom te noemen. Later werd bekend dat de beschuldiging van proselitisme afkomstig was van Baladi’s oom, die gekant was tegen zijn bekering tot het Christendom. Op 3 september veroordeelde een rechtbank in Taounate El Baladi tot 30 maand gevangenis of een geldboete van omgerekend 182 dollar.
Mensenrechten organisaties uitten scherpe kritiek op de rechtbankuitspraak omdat de beschuldigde juridische bijstand was geweigerd en een geldboete werd opgelegd die boven het maximaal toegestane bedrag ligt. De straf voor het overtreden van de Marokkaanse strafwet is zes maanden en een derde van het bedrag dat El Baladi kreeg opgelegd. De beschuldigde kon vervolgens aantonen dat zijn gesprek met de twee jonge moslims er niet op gericht was om hen te bekeren, maar zijn redenen voor bekering te verhelderen.

Onder de Marokkaanse strafwet is het iedereen verboden uitspraken te doen die het geloof van een moslim aan het wankelen brengen of hem tot een ander geloof te bekeren. Over de eigen godsdienst spreken wordt in het algemeen niet als zieltjeswinnerij beschouwd. In diverse islamitische landen staat de doodstraf op geloofsafval en keurt men proselitisme af. Dat is echter niet het geval in Marokko.
Volgens de Amerikaanse Evangelische nieuwsservice Morning Star News zal een rustige Christelijke bekeerling niet snel problemen krijgen buiten zijn familie. Als echter vurige bekeerlingen anderen vertellen over hun geloof, kunnen zij in de gaten gehouden worden door de politie, vooral in afgelegen gebieden of kleinen steden.
Een vrijzinnige interpretatie van de islamitische wetgeving is tamelijk zeldzaam in de islamitische wereld, in fundamentalistische kringen is er eerder de tendens tot negatieve reacties. In 2012 sprak de Ulema Hoge Raad van Marokko een fatwa uit die executie eiste voor bekeerde moslims. Tot nu toe is deze fatwa echter nog niet ten uitvoer gebracht. In plaats daarvan heeft de regering tientallen Evangelische Christenen het land uitgezet op beschuldiging van proselitisme.

Bron: AsiaNews
Foto: Maghrebmagazine.nl