Een Indonesische Universiteitsdocent uit Banda Aceh heeft doodsbedreigingen ontvangen omdat zij islamitische studenten meegenomen had op een trip naar een Christelijke kerk. De bedreigingen kwamen binnen nadat Rosinda Sari, die les geeft op de faculteit van Missiewerk en Communicatie aan de Universiteit van Ar-Raniry, zelf maandag een bericht over het reisje plaatste op de website van ABC Australia Plus. De trip ging naar een protestante kerk in de provincie Nanggroe Aceh Darussalam. De provincie heeft meer dan tien jaar geleden de sharia ingevoerd en de autoriteiten hebben de islamitische wetten de afgelopen jaren in toenemende mate op rigide wijze toegepast.
In haar bericht schreef Sari dat het uitstapje bedoeld was als het bouwen van een "brug van vrede" tussen moslims en Christenen. Volgens Andreas Harsono van Human Rights Watch werkte het artikel als een virus en veroorzaakte het een controverse op de campus en in de stad. "Ze ontving honderden bedreigende boodschappen, waaronder ook doodsbedreigingen", vertelde hij donderdag aan UcaNews. Harsono hoorde over de dreigingen door een telefoontje van Sari. Ze vertelde hem dat "haar moeder en zuster hun huis ontvlucht waren, omdat ze aanslagen vreesden". Zelf was ze ook naar een veilige plek vertrokken en had een nieuw telefoonnummer.
Harsono zei niet te geloven dat Sari de bedoeling had de islamitische studenten tot het christendom te bekeren. "Ze wil dat haar studenten kunnen analyseren, in staat zijn informatie te verifiëren en dus een open geest te hebben. Want dat is precies wat Aceh nodig heeft, een generatie die open staat om hun toekomst op te bouwen." Een dominee in een kerk in west-Indonesië herinnerde eraan dat ook zijn kerk minstens 17 islamitische studenten in november had ontvangen.
"Rosinda Sari vroeg mij aan de studenten de positie van vrouwen in de bijbel uit te leggen. Dat deed ik dus. Ook was er een ronde vraag-antwoord", vertelde hij UcaNews. "Dat is geen bekering . Dat is puur kennisuitwisseling." Ook zei hij dat er al eerder islamitische studenten naar zijn kerk gekomen waren met hetzelfde doel. De commentaren van een van de studenten lagen in dezelfde lijn. "Wij kwamen alleen naar de kerk om een studie te maken van de opvatting over mannen en vrouwen in een andere religie", zei een van hen.
In een verklaring die de Indonesian Civil Society donderdag uitgaf worden de bedreigingeng tegen Sari sterk afgekeurd. "Dit is de top van een ijsberg wat betreft het afnemen van tolerantie in de samenleving", stelt de verklaring. Het hoofd van het Department Religious Affairs, Ibn Sa’dan, stelde dat Sari voorzichtiger had moeten zijn gezien de huidige situatie. "In Aceh ligt het gevoelig over deze zaken te spreken omdat de sharia er is ingevoerd." Ook merkte hij op dat Sari geen toestemming van haar overste had gevraagd voordat zij de studenten had meegenomen naar een kerk. "Dit is dus een overtreding." De betreffende overste hing op toen een journalist hem belde en zette vervolgens de telefoon uit. Ook pogingen andere autoriteiten van de universiteit te bereiken lukten niet.
In een verklaring van de universiteit verontschuldigde ze zich tegenover de mensen van Aceh "die verstoord werden door dit onderwerp". Ook beloofde de universiteit dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Sari zou volgens de verklaring gestraft worden voor haar acties. Sa’adan zei dat het Department met de politie samenwerkt om Sari te beschermen.
Bron: AsiaNews)
Foto: ksuvoorAtjeh.blogspot.com