Basiliek op berg Tabor beschadigd

maandag, 31 oktober 2016
Nieuws
De-kerk-van-de-Gedaanteverandering-op-de-Berg-Tabor-Foto-Wikipedia-CCBY-Grauesel

De basiliek van de Gedaanteverandering op de Berg Tabor in Israël is vorig weekeinde doelwit geworden van vandalen. De politie is een onderzoek gestart. Onbekenden braken in de nacht van 23 op 24 oktober in in de kerk. Ze braken het tabernakel open waarbij geconsacreerde hosties op de grond belandden. Er zijn kelken gestolen, iconen beschadigd en de inhoud van een offerblok is ontvreemd, meldt AsiaNews.

Ook deden ze een poging een bronzen Mariabeeld te ontvreemden, zegt hulpbisschop Giacinto-Boulos Marcuzzo, vicaris van het patriarchaat van Jeruzalem. “Maar het is te zwaar en ze hebben het bijna meteen achtergelaten. Enkele vrijwilligers hebben het in de tuin gevonden en terug op zijn oorspronkelijke plaats gezet.” In een kapel links van het hoofdaltaar zijn verder sporen van brandstichting gevonden, voegde mgr. Marcuzzo toe. Ook zei hij: “We hebben al een klein gebed van eerherstel verricht, met een nieuwe akte van toewijding. Een officiële akte van eerherstel zal in de komende weken gehouden worden.”

Er wordt, schrijft AsiaNews, op dit moment van uitgegaan dat het om ‘gewone’ criminaliteit gaat, zonder band met eerdere sektarische aanvallen. In de afgelopen jaren zijn zowel christelijke als islamitische gebedsplaatsen slachtoffer geworden van aanvallen door Joodse extremisten. Daaronder waren onder meer het Cenakel en de basiliek van Nazareth. Mgr. Marcuzzo noemde het zien van de schade in de basiliek “echt een bron van pijn en verdriet”.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – AsiaNews