Bangladesh: twee bisschoppen met de dood bedreigd

dinsdag, 29 december 2015
Nieuws
De angst onder Christenen in Bangladesh neemt toe, nadat twee van hun bisschoppen vlak voor Kerstmis met de dood werden bedreigd door moslimfundamentalisten.
Straatbeeld_Bangladesh

Mgr. Bejoy D’Cruze, bisschop van Shylet, en Mgr. Paul Panen Kubi, bisschop van Mymenshing, ontvingen beide doodsbedreigingen via sms-berichten op hun telefoon. In het bericht dat Mgr. Bejoy D’Cruze ontving, stond: “Laat je laatste droom in vervulling gaan, want je leven gaat zijn laatste fase in. Je zult heel snel door ons worden vermoord”.

Het is niet de eerste keer dat Christenen bedreigd worden in Bangladesh. Sinds oktober gebeurde dat al 37 keer, vooral via sms-berichten op mobiele telefoons. De angst onder de christelijke gemeenschap wordt dan ook steeds groter. Ook zes leden van de Bangladesh Christian Association (BCA) zijn bedreigd, waaronder secretaris Nirmal Rozario. “Ik werk om anderen te dienen, maar ik krijg doodsbedreigingen van islamitische fundamentalisten. Omdat Christenen een minderheid zijn [in Bangladesh], zijn hun levens erg kwetsbaar”, zei Rozario daarover in een reactie aan AsiaNews. “Dit soort incidenten zijn erg vervelend en gaan in tegen de geest van gelijke rechten en vrijheid van denken.” Nirmal Rozario ontving meerdere dreigberichten op zijn telefoon, waarvan een met de tekst: “Laat ons weten of wij je begrafenis moeten regelen of dat we je familie moeten toestaan dit te doen”.

​De moslimfundamentalisten laten het niet bij bedreigingen alleen. In november raakte missionaris pater Piero Parolari zwaar gewond bij een aanval. Kort geleden werd dominee Luke Sarkar thuis aangevallen door drie mannen. Hij overleefde de aanval en de drie daders werden later opgepakt. De secretaris-generaal van de Nationale Raad van Kerken in Bangladesh zegt in een reactie dat “Christenen erg bang zijn”. “We moeten echter onthouden dat we kinderen van dit land zijn en dat we niet kunnen toegeven aan bedreigingen. De meeste mensen staan aan onze zijde.”

(KN/AsiaNews)