Bangladesh: katholieken in angst na moord

dinsdag, 05 juli 2016
Nieuws
De moord op een 71-jarige geloofsgenoot door vermoedelijke islamitische extremisten heeft de katholieke gemeenschap van Bangladesh schrik aangejaagd..
20160630-Bangladesh-burgerwacht

De moord op een 71-jarige geloofsgenoot door vermoedelijke islamitische extremisten heeft de schrik erin gejaagd bij de katholieke gemeenschap van Bangladesh. Dorpsgenoten van de vermoorde Sunil Gomes hebben inmiddels een burgerwacht gevormd, meldt AsiaNews.

Opgeëist door IS
Gomes werd twee weken geleden in zijn eigen winkel door onbekenden de keel afgesneden nadat hij net terugkwam van de zondagsmis. Iets eerder die ochtend was de vrouw van een politie-officier die actief is in de terreurbestrijding voor de ogen van haar kind afgeslacht. Beide aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat. Zij vormen het vooralsnog laatste hoofdstuk in een reeks aanslagen op mensenrechtenactivisten, journalisten, bloggers, schrijvers en mensen uit de LGBT-wereld. Hoewel de aanslagen zijn opgeëist tast de politie nog altijd in het duister over de achtergronden. Er zijn twee verdachten opgepakt.

Doodsbang
Jonge katholieken in het dorp Bonpara in het district Natore hebben na de moord een burgerwacht gevormd die ’s nachts de boel in de gaten houdt. De rond 75 katholieken zijn doodsbang na de brute moord, zeker zolang de daders niet zijn opgepakt. “Wat heeft mijn broer verkeerd gedaan? Waarom is hij het slachtoffer geworden?” vraagt pater Proshanta Gomes zich af. De priester van het bisdom Dinajpur verklaarde tegenover AsiaNews dat zijn land wetteloos is geworden.

Twijfels aan politie
In opdracht van premier Sheikh Hasina is een anti-terreurcampagne gestart waarbij rond 14.000 verdachten zijn opgepakt, van wie slechts enkelen in verband gebracht kunnen worden met islamitisch extremisme. Volgens de dochter van het slachtoffer, Shopna, duurde het drie dagen voor de politie thuis vragen kwam stellen. De twee verdachten die zijn opgepakt, huurders van Gomes, zijn volgens haar niet de daders.