Bangladesh: hoofddoek niet verplicht

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bengaalse vrouwen kunnen niet verplicht worden op openbare plaatsen en instellingen tegen hun wil een hoofddoek of hijab te dragen. Dat heeft het Bengaalse Hooggerechtshof in een historische uitspraak bepaald. Volgens rechters Syed Mahmud Hossain...
bengali-girl-rajkumar1220-ccby
Bengaalse vrouwen kunnen niet verplicht worden op openbare plaatsen en instellingen tegen hun wil een hoofddoek of hijab te dragen.

Dat heeft het Bengaalse Hooggerechtshof in een historische uitspraak bepaald. Volgens rechters Syed Mahmud Hossain en Syeda Afsar Jahan is het "een persoonlijkekeuze van vrouwen om de sluier te dragen of niet." "Een vrouw tegen haar wil in te dwingen een hoofddoek te dragen" is een "flagrante schending" van de fundamentele rechten van de mens "vastgelegd in de Grondwet".

Geschil

De historische beslissing komt na een geschil tussen een ambtenaar en de directeur van een basisschool in de wijk Kurigram, waarvoor de man zich later verontschuldigde. Arif Ahmed had Sultana Arjuman Huq beledigd, directrice van de basisschool in de staat Atmaram Bishweshwar, omdat ze geen hoofddoek droeg. Het incident gebeurde vorig jaar juni, tijdens een openbare bijeenkomst op het regionale hoofdkantoor van het ministerie van Onderwijs in Upazila waar de school ligt.

Beledigd

Volgens kranten had de man de schooldirectrice uitgescholden voor "beshya", prostituee in de lokale taal, omdat zij geen hoofddoek droeg. Sultana Arjuman Huq was zo diep geraakt dat zij er overspannen van raakte. De vrouw besloot uiteindelijk tot een rechtszaak om genoegdoening te eisen. In januari van dit jaar heeft Arif Ahmed voor de rechtbank zijn excuses aangeboden aan Sultana Arjuman Huq. Toen de vrouw hem vergaf besloten de rechters de zaak als gesloten te beschouwen.

Dwang uit den boze

Op 8 april hebben de rechters gevonnist waarin zij beargumenteren waarom het dragen van hoofddoeken niet verplicht kan worden gesteld. "In Bangladesh – schrijven Syed Mahmud Hossain en Syeda Afsar Jahan – er is geen vaste praktijk dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken." In de afgelopen jaren zijn er pogingen gedaan vrouwen deze praktijk "op te dringen", "niet alleen op individueel niveau, maar ook in openbare functies." De zaak van de schooldirectrice beschouwen zij als een duidelijk voorbeeld van schendingen van de rechten van vrouwen en meisjes "in openbare ruimten, scholen, onderwijsinstellingen en plaatsen van openbaar en bijzonder onderwijs."

Blij

Mensenrechtenorganisaties en het maatschappelijk middenveld hebben verheugd gereageerd op de uitspraak, omdat deze zal bijdragen tot verdere bescherming van de rechten van vrouwen. Sommige islamitische fundamentalistische bewegingen hebben de rechters scherp bekritiseerd. Hun oordeel noemen ze een ‘samenzwering om de islam te vernietigen in Bangladesh."