Dat heeft het Bengaalse Hooggerechtshof in een historische uitspraak bepaald. Volgens rechters Syed Mahmud Hossain en Syeda Afsar Jahan is het "een persoonlijkekeuze van vrouwen om de sluier te dragen of niet." "Een vrouw tegen haar wil in te dwingen een hoofddoek te dragen" is een "flagrante schending" van de fundamentele rechten van de mens "vastgelegd in de Grondwet".
Geschil
Beledigd
Volgens kranten had de man de schooldirectrice uitgescholden voor "beshya", prostituee in de lokale taal, omdat zij geen hoofddoek droeg. Sultana Arjuman Huq was zo diep geraakt dat zij er overspannen van raakte. De vrouw besloot uiteindelijk tot een rechtszaak om genoegdoening te eisen. In januari van dit jaar heeft Arif Ahmed voor de rechtbank zijn excuses aangeboden aan Sultana Arjuman Huq. Toen de vrouw hem vergaf besloten de rechters de zaak als gesloten te beschouwen.
Dwang uit den boze
Op 8 april hebben de rechters gevonnist waarin zij beargumenteren waarom het dragen van hoofddoeken niet verplicht kan worden gesteld. "In Bangladesh – schrijven Syed Mahmud Hossain en Syeda Afsar Jahan – er is geen vaste praktijk dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken." In de afgelopen jaren zijn er pogingen gedaan vrouwen deze praktijk "op te dringen", "niet alleen op individueel niveau, maar ook in openbare functies." De zaak van de schooldirectrice beschouwen zij als een duidelijk voorbeeld van schendingen van de rechten van vrouwen en meisjes "in openbare ruimten, scholen, onderwijsinstellingen en plaatsen van openbaar en bijzonder onderwijs."
Blij
Mensenrechtenorganisaties en het maatschappelijk middenveld hebben verheugd gereageerd op de uitspraak, omdat deze zal bijdragen tot verdere bescherming van de rechten van vrouwen. Sommige islamitische fundamentalistische bewegingen hebben de rechters scherp bekritiseerd. Hun oordeel noemen ze een ‘samenzwering om de islam te vernietigen in Bangladesh."